Белмекен и “Цигов чарк” – гледките са неописуеми…

Славата на Велинград се разпростира извън пределите на България. Неслучайно наскоро града беше обявен за „СПА столицата на Балканите”.

Във Велинград има много лековити минерални извори, около, които са направени десетки спа центрове и хотели. Поради тази причина балнеотуризма в града, е развит на европейско ниво. Във Велинград може да се отдадете на спа туризъм или почивка. Хотелите, които предлагат спа процедури и терапии са изключително много, но пълното блаженство от тях ще усетите в някой от петзвездните хотели в града.

В града има шест петзвездни хотела. Това са „Гранд Хотел Велинград”, „Спа хотел Двореца”, „Свети Спас”, „Селект”. „Акватоник” и „Макси”. Обаче само един от тях разполага с международен сертификат за качество EUROPESPA Wellness на Европейската SPA асоциация (ESPA) и това, е „Гранд Хотел Велинград”. Сертификатът Ви гарантира, че всичко в хотела, е по европейски стандарт и ще получите обслужване на възможно най-високо ниво.

Във Велинград могат да се правят още куп други интересни неща, освен ходенето на спа процедури и терапии. Градът разполага с изключително много забележителности, които трябва да бъдат посетени. Символите на града са извора Клептуза и крепостта Цепина, за които местните хора могат да Ви разкажат много интересни истории и легенди.

Освен тях, трябва да посетите и останалите не по-малко впечатляващи места, като Юндола; параклисът “Свети Георги”; един от най-старите храмове – „Св.Троица”; пещерата Лепеница и биосферния резерват Мантарица, които се намират един до друг. Природата, която заобикаля града, е повече от впечатляваща.

Задължително, трябва да се разходите в гората или планината и да погледнете града от някой от върховете на планината. Гледката, е феноменална. Ако разполагате с повече време може да отскочите до Белмекен, където ще може да се разходите на над 2000 метра надморска височина. Ако сте спортна натура пък може да посетите модерния спортен център, който се намира в града.

Освен до Белмекен може да посетите местността „Чигов чарк”, която се намира на около 15 километра от града. Там ще може да се отдадете на риболов или просто да се насладите на невероятната гледка, която предлага местността.