Дяволското гърло – една от мистичните забележителности на България

България разполага с много красиви и забележителни места, които задължително трябва да се посетят.

Едно от тях, е пещерата Дяволско гърло. За нея се носят много градски легенди и истории, но за тях ще стане дума малко по-късно. Пещерата се намира в Родопите, в близост до село Триград. Името си получава благодарение на нейния бивш вход (в момента изход), който наподобява дяволско гърло. Тя се, е образувала сама, вследствие на пропадащи земни пластове.

Пещерата Дяволско гърло, е най-голямата в България. Тя, е висока близо 35 метра, широка 40 и на дължина достига повече от 100 метра. За да добиете реална представа за нейните впечатляващи размери: в нея може да се събере сграда с размерите на катедралата „Св.Александър Невски”.

Както споменахме вече, за пещерата се носят много митове и легенди. Една от най-популярните легенди гласи, че древногръцкия поет и певец Орфей се, е спуснал през пещерата Дяволско гърло в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. На базата на тази легенда всяка година се провежда фестивала „Орфически мистерии” в село Триград.

Всяка година се прави възстановка на легендата за Орфей и Евридика в пещерата Дяволско гърло. След като свърши танцовия спектакъл, действията се пренасят в пещерата, където митичните герои навлизат в царството на Хадес, но предвид голямата популярност на фестивала, зрителите не се допускат в пещерата от съображения за сигурност, а всичко, което се случва в нея се предава на голям екран пред нея. Освен с легендата, пещерата, е прочута със своя подземен водопад. Дяволското гърло, е една от малкото пещери у нас, които разполагат с такъв водопад.

Така, че ако искате да се насладите на забележителностите на пещерата и да видите откъде, е минал Орфей за царството на Хадес, организирайте си една екскурзия до пещерата или се възползвайте от офертата на туристическа агенция Глобал тур, която Ви предлага еднодневна екскурзия до Дяволското гърло и Ягодинската пещера само срещу 35 лева.