Пъстрата история на Банско крие своите тайни

Банско се намира в подножието на планината Пирин на 56 километра от Благоевград и 150км от София.

Историята на града, е изключително пъстра и интересна. Банско, е един от малкото градове в България, които успяват да запазят своите традиции и култура по време на турското робство.

В Банско, е направена една от малкото църкви по време на Османското робство – „Св.Троица”. По това време според турските закони, църква, е можело да се построи единствено на място, където преди, е имало църквище.

За целта местните хора тайно заравят икона и кръст в земята, за да могат да получат разрешение от турските власти за строеж. Имало, е още много други пречки и трудности, с които, е трябвало да се справят банскалии, но за тях ще стане дума в някой друг материал. За много кратко време Банско успя да се превърне в един от най-посещаваните планински курорти на Балканите.

Градът разполага с много забележителности и интересни места, които не са за изпускане, но основното заради, което идват туристите в Банско са многобройните ски писти и невероятната природа, от която, е обграден града.

Банско, е домакин на много международни и национални ски състезания. Ежегодно в града се провежда кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже, в която се състезават едни от най-известните скиори, като Ивица Костелич, Марсел Хишер и Бенямин Райх. Седмица по-късно пък Банско посреща и Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени. Тези две състезания привличат изключително много туристи от целия свят, които са любители на зимните спортове.

През зимата Банско, е едно от най-оживените места в България. Постоянно нещо се случва. Всеки месец се организира някакво събитие.

Например през ноември, е международния Фестивал на Изкуствата “Утринна Звезда” и международния фестивал на планинарските филми. През декември се организират много концерти и тържества по случаи коледните и новогодишните празници.

От януари до края на април се провеждат най-различни международни и национални състезанията по ски и сноуборд. Като цяло, ако искате да избягате от скуката или да си починете от тежката работна седмица, Банско, е идеално място за целта. Там ще може да се отдадете на заслужена почивка и релакс.