Банско не е само ски и спа, а почивката ви е гарантирана

Банско, е известен със своите невероятни ски писти. Градът разполага с 11 ски писти, които са разделени на различни нива на трудност: за начинаещи, напреднали и професионалисти.

Ски зона Банско, е една от най-модерните в България и на Балканите. Няколко вида лифтове и влекове, ски училище, където може да усъвършенствате техниката си или пък, ако сте начинаещ да се научите да карате ски. Благодарение на отлично поддържаните ски писти, Банско, е домакин на кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже и жени.

Състезанието се провежда на пистата „Алберто Томба”, която, е кръстена на легендарния италиански скиор. Освен със ски туризма, Банско предлага изключително много възможности за почивка и развлечения. В планинския курорт има много спа центрове и хотели, където може да се отдадете на заслужена почивка.

Ако спа туризма не Ви влече, може да разгледате някои от забележителностите на града. Задължително трябва да посетите експозицията Метоха. В нея се пазят оригиналните икони на едни на най-прочутите зографи от банската школа. Експозицията се намира срещу мемориалния комплекс на Паисий Хилендарски в центъра на града.

Метоха, е построен по време на турското робство, като първоначално, е бил част от Хилендарската обител, но след освобождението преминава към Рилския манастир. По време на османското робство в Метоха са живели много млади момичета, които са се грижили за покъщнината на манастира.

В днешно време в Метоха се съхраняват оригиналните икони на Тома Вишанов и неговите ученици. Метоха, е разделена на три зали, в които са изложени произведенията на зографите от местната школа.

В първата зала са разположени Ктиторите. Това са хората, които са дарявали средства на манастирите. Във втората зала, е Ателието. В нея са изложени инструментите и принадлежностите на чираците от школата. Освен тях в залата, е изложено копие на една от скиците на Мюлера. В третата зала са изложени копия на произведенията на местните зографи, начело с Тома Вишанов.

Освен експозицията Метоха, трябва да разгледате и останалите забележителности на града: къщите музей „Неофит Рилски” и „Никола Вапцаров”; мемориалния комплекс Паисий Хилендарски”; Велянова къща и етнографския комплекс „Радонова къща”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!