Време е да разобличим лъжите за вятърната и слънчева енергия!

Време е да разобличим лъжите за вятърната и слънчева енергия!
Оказа се,че са по-скъпи,по-вредни и екологично нежизнеспособни. Изглежда цялата лудост се дължи и подкрепя от производителите на слънчеви панели и други зелени технологии,защото получават диви субсидии и заеми.

И европейски еколози и администрацията на Байдън и някои държави са заблудени и настояват за драстичен енергиен преход към възобновяеми енергии като вятърна и слънчева енергия, заявявайки, че е по-евтино и може да помогне за справяне с изменението на климата. Това е абсолютна заблуда и измама.

Скорошното проучване на д-р Ларс Шерникау,установи, че ако се вземат предвид всички разходи, вятърът и слънчевата енергия всъщност са по-скъпи за производство на електроенергия и такъв преход е екологично нежизнеспособен. Рецензираното проучване е публикувано в юнския брой на “Journal of Management and Sustainability” от Канадския център за наука и образование.

Аз го прочетох,осмислих и се съгласих с него. Който може да заповяда да го критикува и опровергае!

„Ние въвеждаме и описваме методологията за определяне на пълната цена на електроенергията (FCOE) или пълната цена за обществото.

FCOE обяснява защо вятърът и слънчевата енергия не са по-евтини от конвенционалните горива и всъщност стават по-скъпи, колкото по-високо е проникването им в енергийната система“, се казва в проучването, което се фокусира върху електричеството, тъй като енергийната електрификация е в центъра на текущата енергийна политика.

Авторите категоризират десет фактора на разходите, включително разходите за изграждане, гориво, експлоатация, транспорт, съхранение, резервно копие, емисии, рециклиране, помещение или пространство и три други показатели: вложен материал за единица услуга, живот на оборудването и възвръщаемост на енергията инвестиция.

Проведени са над 70 интервюта по целия свят през последните 3 години с различни министерства, правителствени организации, университети и индустриални конгломерати. Нито една организация, правителство,включително медии, не е разглеждало изцяло 10-те категории.

„Когато разглеждаме въздействието върху околната среда, трябва да изследваме цялата верига на стойността“, казва авторът на изследването д-р Ларс Шерникау.

„Има производство на суровини, което трябва да вземем предвид. Има преработка на суровини, която трябва да вземем предвид. Има транспортиране на суровини и продукти, които трябва да вземем предвид. Разбира се, има действителната операция, изгарянето на материали, каквото и да правим с производството. И след това има рециклиране. Така че това са основните стъпки, при които трябва да вземем предвид нашето въздействие върху околната среда.”

Трябва да се вземат предвид и въпроси, свързани с енергийната ефективност, материалната ефективност, изискването за пространство, изискването за отпадъци, ефекта върху живота на животните и растенията и ефекта върху здравето и безопасността.

„Вятърът и слънчевата енергия имат нула CO2? Защо? Защото по време на горене те не произвеждат CO2. Но когато погледнете цялата верига на стойността, те произвеждат много повече CO2 от всички други,както можете да се убедите от таблицата по-долу“.

В диаграма, направена от авторите, за производството на един терават (TW, 1000 гигавата или един трилион вата) електричество, променливите възобновяеми енергийни източници като слънчева, водна и вятърна енергия се нуждаят от много повече материали, отколкото конвенционалните въглища и природен газ и ядрена енергия.

Йордан Халачев, фейсбук