Франция, помниш ли Ньойския договор?

ФРАНЦИЯ, ПОМНИШ ЛИ НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР?

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен е подписан Ньойският договор.

С документ не само подписан във Франция, но и с активната роля на Франция от България са откъснати български земи и са дадени на Кралство на сърби, хървати и словенци и други желаещи.

Западните покрайнини и земите около Струмица , Южна Добруджа и Беломорска Тракия изчезват от картата на България под действието на най-срамната и разрушителна спогодба в българската история.

Трагедията, която последва за България и населението на тези области продължава и до днес. Дадени са свидни жертви, хората губят домовете си, земята си, родината си, а много от тях и живота си.

Наследниците знаем и помним разказите. С активната роля на Франция!!!Самият президент на САЩ по онова време – Удроу Уилсън твърдо се противопоставя, на подобно решение, което би довело само и единствено до втора световна война (така и става през 1939 година).

Точно след един век и точно тази същата Франция днес се намесва отново по същите въпроси и в същия стил и контекст. Трябва ли да ми дреме дали партията на Макрон ще бъде избрана?

Честно казано ми е през….Моето семейство и произход са от Западните покрайнини и е от тези, които са изпили горчивата чаша на Ньойския договор.

За това е тук, а не в Цариброд, откъдето е коренът ни. Разбрахте ли, госпожо Нинова?

За някои тези въпроси не са димка, а съдба и история на предците. Не са карта, която според Вас някой разиграва, а част от самите нас и нашата същност.

Да питаме еничарите, израсли, възпитани и изучени по чужди земи и далеч от нашите ценности и ценностна система е излишно.Те отдавна са изгубили българското в себе си и са станали граждани на света.

Понятия като РОД и РОДИНА не са им в кръвта и не ги разбират. Не са част от тяхното “Аз” и душевност.

Повече ги интересува партията на поредният президент на Франция да бъде избрана с тяхна помощ.

А, България? Нея кучета я яли!

Валентина Милова, фейсбук

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!