ГЕРБ поиска смяна на Националния празник 3 март

Скандал гръмна в парламента, след като ГЕРБ вкара в пленарна зала точка за смяна на националния празник 3 март.

Депутатите обсъждаха няколко законопроекта за промени в Кодекса на труда. Един от тях е на ГЕРБ-СДС – националният празник да не бъде вече 3 март, а 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, пише standartnews.com.

Причината да се иска смяната е, че на 3 март трябва да благодарим и на руснаците за освобождението от османско иго, което предизвиква разделение. От ГЕРБ-СДС смятат, че това следва да остане празник, но той да не е национален.

„Ще бъда много кратък. Всичко е чудесно, но тук искам само да ви информирам, че 24 май е официален празник на Русия“, контрира Петър Кънев от БСП.

Това е празник и в Северна Македония. Хубавото е – 24 май обединява, а не разединява като 3 март, заяви Петър Николов от ГЕРБ.

До 3 март ли опряхте, нямате ли друга опорна точка, нападна Филип Попов от БСП колегите си от ГЕРБ-СДС. Той призова да няма противопоставяне на празниците.

Христо Иванов от “Демократична България” обвини ГЕРБ-СДС, че злоупотребяват с проблема чрез начина, по който са внесли предложението в този момент. Според него по казуса с националния празник следва да се подходи систематично – дори чрез създаване на парламентарна комисия, а не по този елементарен начин. Иванов все пак щял символично да гласува “за” смяната на празника, а групата на ДБ – по съвест.

Не пипайте 3 март, празникът обединява българите, заяви и Костадин Костадинов.