Дръжте се да не паднете: “Евтиното” гориво направи България топ дестинация

Класация на Road Trip Index 2022 (Индекс на автомобилни пътувания), проведена от водещата световна търсачка за пътувания KAYAK, разкрива най-добрите европейски дестинации, които си струва да посетиш зад волана през настоящата година.

За целта 33 държави в Европа са били проучени и класирани по 24 индивидуални фактора. След това те са били разпределени в 5 отделни категории: възможност за бюджетно пътуване, устойчивост, наличие на къмпинги, комфорт и инфраструктура, запазена природа и забележителности.

Класацията позволява на пътниците да съобразят пътуването си със своите предпочитания. Резултатите сочат, че държавите с най-висок рейтинг при петте вида показатели са: Сърбия (бюджетно пътуване), Холандия (устойчивост), Франция (къмпинги, забележителности и природа) и Швейцария (комфорт и инфраструктура).

Покрай ръста на цените на горивата тази година, шофьорите са склонни да предпочетат бюджетните пътувания, като обръщат повече внимание на разходите си. В това отношение България се препоръчва като евтина дестинация, заемайки пето място в класацията в категория бюджетни пътувания.

Оказва се, че у нас цените на горивата са сред най-ниските в Европа (бензин А 95 около 3.40 лв.). Същото се отнася и за разходите, свързани с ползване на кола под наем, настаняване в хотел и такси за паркинг. Средно 34 евро на ден струва кола под наем в България, което една от най-достъпните цени сред всички държави в списъка.

Блиц