Кошмарът се завръща: Планират пак да нахлузим маските заради растящия брой заразени, възможни са и други ограничения

Кошмарът се завръща! Има голяма вероятност заради нарастващия брой заразени с коронавирус да се въведат отново ограничения.

Такива могат да бъдат например ограничаване на броя на хората, които се събират в закрити помещения, въвеждане на задължително носене на маски в градския транспорт, засилен граничен контрол.

Това каза доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви.

Той обясни, че на практика могат да се въведат всякакви мерки с изключение на такива, за които се изисква въвеждане на извънредно положение, например ограничаване на придвижването между отделни области. Такова ограничение важеше в първите месеци на пандемията.

Според Пандов има достатъчно условия за въвеждането на ограничения, но здравното министерство ще изчака още известно време, тъй като е ясно, че заболяването сега не протича тежко и натиск върху здравната система няма.

В момента заболеваемостта от ковид е 73 души на 100 000 души население. Очевидно е, че сме в началото на кривата, а през август очакваме пик на новото разпространение, каза доц. Васил Пандов.

На седмична база увеличението е с около 62%. На този етап задължителни мерки не са предприети. Практиката в момента в много държави е да се прилагат препоръчителни мерки.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!