Лена Бориславова се закани: Разпространяват се лъжи за отношенията ми с Кирил Петков. Ще заведа дела!

“Миналата седмица имаше слух, че си купувам дрога от г-н Семерджиев. Това е абсолютна лъжа. Изненадващо е, че хората вярват на това обстоятелство. Подценявам силата на това, че, ако кажеш една лъжа няколко пъти, тя става истина.Имаше и лъжа, свързана с отношенията ми с Кирил Петков също. Мисля да заведа дело срещу всички медии, които разпространяват лъжи по мой адрес”.

Това заяви началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова по повод твърденията, че е в любовни отношения с Кирил Петков. 

За изясняане на този казус я призова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес.

“Докато Лена и Кирил Петков не кажат, че не са били те в оня апартамент за любов, ще забраня да ми задават един и същи въпрос около 10 000 пъти. Изведнъж – има ли парапет или няма? Какво правят те там? В триъгълник ли са с шефа на парламента? Само кажете, че не сте били вие. И ние ще спрем да питаме”, заяви Бориов днес в Ямбол.

“Предстои да видим как ще се развият преговорите. За нас е важно да положим всички усилия. Разчитаме партията, която получи мандата, ако е ДБ или БСП, да направи всичко възможно и ще им помогнем, стига да не се престъпват принципите и политиките, зад които стоим”, каза по повод преговорите за третия мандат началникът на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков Лена Бориславова за NOVA.

“От ПП показахме, че за нас постовете не са водещо нещо. Кирил Петков преотстъпи мястото си на Василев, когато имаше обществено мнение, че това е по-добрият вариант. Опитваме да сме диалогични”, каза тя.

“Ще изчакаме да видим как ще протекат преговорите и чак тогава ще говорим за имена”, уточни Бориславова.

Дясната ръка на Кирил Петков обяви, че ИТН са партия, създадена да намери работа на няколко сценаристи, разочаровала симпатизантите си. Нищо не спести и на президента Румен Радев, когото скоро беше нарекла „политик от миналото.

„Време е в политиката на влязат нови лица, който не заемат неудобни позиции в удобството на своя пост. Вижте как протичат политическите консултации. Там се заема позиция на критика на всичко и всеки, без да се говори за хубавите неща от последните 7 месеца. На хората им омръзна да ги клатят. Те искат стабилност, предвидимост и, ако може, сутрин като си пуснат телевизора, да не чуват за поредния проблем и криза, който предстои“, каза Лена Бориславова.

Знам, че ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа”, вярва Лена Бориславова.

„От ПП показахме, че за нас постовете не са водещо нещо. Това, с което тръгваме напред, когато влизаме в преговори, винаги е било първо разговор за политики, конкретни законопроекти и мерки, зад които ние заставаме. Кирил Петков преотстъпи мястото си на Асен Василев, когато общественото мнение беше, че това е по-добрият вариант за съставяне на правителство. Опитваме се да сме диалогични”, допълни тя.


По темата избори или ново правителство тя каза: “Положихме огромни усилия за съставяне на кабинет. Никой не може да оспори колко усилия бяха положени в тази посока. Премиерът говори с много депутати. Фактът, че не успяхме въпреки отстъпките, говори, че ще е ужасно трудно на новия мандатоносител да успее да сглоби работеща коалиция”.

По думите на Бориславова за ИТН трябва ясно да си дадем сметка какво седи зад този политически проект.

“Видяхме как това е единсветното системно нещо при тях е че са икономически проект, създаден да даде работа на група сценаристи. Те подведоха голямо количество хора, че не икономическото е на първо място, а борбата срещу корупцията. Обаче се оказа, че въобще това не се преследва като цел”, каза тя.

На въпрос Никола Минчев обсъждан ли е за евентуален премиер, Бориславова отвърна: “На този етап категорично не. Сега обсъждаме политики, после ще обсъждаме имена. Иначе Минчев го познавам. Той доказа, че има качества. За отрицателен период от време стана председател на НС за пример. Доказа, че младите лица в политиката могат да са пример”.

“Когато казах, че ще имаме газ на много по-ниски цени, ставаше дума за азерския газ. Това обаче покрива само 1/3 от нудите ни”, уточни Бориславова.

В момента всеки се опитва да не излезе Черен Петър – като виновника за риска евентуално да не бъде създаден кабинет. Надявам се обаче в следващите седмици да видя опит и усилие за смислена коалиция в рамките на този парламент от всички, които се изказват така ласкаво за това да има правителство.

Тази надежда изрази в предаването „Въпросите“ по TV1 говорителят на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, цитирана ог Фрогнюз.

„Как точно началник на политически кабинет управлява държавата? Нямам опита, за да въртя цяла държава на пръста си, както ме обвиняват, коментира още тя обвиненията, че тя диктува всичко, което предприема правителството.

По думите ѝ всички решения в доскорошната четворна управляваща коалиция са били взимани от няколко души, а при възможност и в широк политически формат.

Според Бориславова щом срещу нея, премиера и Асен Василев се тиражират толкова лъжи, това означава, че това, което те правят е важно.

Говорителят на министър-председателя в оставка изрази съжаление, че управлението е причинило сегашната нестабилност на хората, но смята, че тя е била необходима, „защото сваля маски и показва кой на какво е готов и в името на каква цел“.

Бориславова разкри още, че в докладите на Държавна агенция „Национална сигурност“, на база на които е взето решението за изгонването на руските дипломати, има данни, че определени лица са заплаха за националната сигурност.

„Не съм аз компетентният орган, който да разкрие кой е взимал пари от Русия, особено след като информацията се съдържа в доклади на ДАНС“, допълни тя и уточни, че от различни медии са се обаждали, за да питат дали техни журналисти са получавали такива суми.

От думите ѝ стана ясно, че следващата седмица Министерския съвет ще обсъди отношенията с „Джемкорп“, за която се твърди, че е свързана с руски капитали. Бориславова повтори, че между държавата и фирмата има меморандум за намерения, а не договор с правни последици.

По повод проверката на прокуратурата на договор на кантората, в която Бориславова работила, с Българската банка за развитие, тя посочи, че той е бил сключен в момент, когато цялото ръководство на банката, включително и правния отдел са напуснали. Той е щял да бъде прекратен в момента, в който правният отдел се попълни.

Епицентър