Макрон ревизира френското предложение на РСМ – изхвърли историята от преговорите. София мълчи

Правителството на Северна Македония обяви в прессъобщение днес, че е получило предложение от френското председателство с идеи, които “се отнасят до неговите публично заявени позиции и възгледи”, съобщава European Western Balkans.

В прессъобщението не се уточняват подробности за предложението.

Предишното френско предложение за премахване на ветото на България върху присъединителния процес на Скопие и Тирана бе подкрепено от парламента на България миналата седмица, но беше определено като неприемливо от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и от други политици и коментатори от страната.

Предполага се, че новото предложение е отговорило на някои от възраженията на Северна Македония, която гласи, че интерпретациите на историята не трябва да бъдат част от преговорите за присъединяване към ЕС.

“Това е основата за откриване на широк консултативен процес първо в правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната”, се казва в прессъобщението на РСМ.

Предложението на Макрон

Исканията на България за премахване на ветото включват, че нищо в процеса на европейска интеграция на Северна Македония не може да се тълкува като признание от българска страна, че съществува “македонски език”. В друг текст се казва, че добросъседството ще бъде критерий, който Скопие трябва системно да изпълнява.

Македонският премиер Димитър Ковачевски бе категоричен, че следните елементи трябва да бъдат включени във всяко споразумение:

  • ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в преговорната рамка македонският език не е тема, има само уточнение как ще се превеждат документите на него);
  • историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите (не са, въпреки че текстът се позовава на Споразумението за съседство);
  • преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди конституционната промяна, която ще признае българите като етническа малцинствена група;
  • ясни гаранции, че България няма да има повече искания;
  • всяко решение относно преговорите с ЕС да се консултира с институциите на Северна Македония.

Допълнителни подробности за споразумението и какви са условията засега не са публикувани.

“Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото”, каза Макрон.

Северна Македония излезе с изявление, засега България все още не е публикувала публично изявление

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не иска да го коментира на този етап

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също потвърди, че решението отговаря на притесненията и на двете страни.

“Приветствам @Europe2022FR решението за споразумение, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Решението адресира изразените опасения. Ние сме най-близо, токолкото някога сме били: сега е моментът да кажем “Да”, написа Мишел в туит.

Македонски служител поясни, че “все още няма окончателна сделка. 

Консултациите ще продължат и през следващите дни.”

Правителството на РСМ подчерта, че решението за бъдещето ще вземе съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани.

“Бихме искали да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите”.

На символична церемония президентът на Франция Еманюел Макрон предаде ротационното председателство на ЕС, което завърши вчера в полунощ, на премиера на Чехия Петр Фиала, съобщи БНТ.

Френският президент отбеляза, че “последните усилия” на Париж са били да довърши споразумението между България и Република Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

“Убеден съм, че намерихме компромисно решение”, каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.

Агенция Ройтерс отбелязва, че на 24 юни българският парламент даде на правителството зелена светлина да одобри рамка за преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

В Туитър Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, написа: “Приветствам решението за споразумение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония. Решението отговаря на изразените опасения. По-близко от всякога сме до целта: сега е моментът да кажем “да”.”

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предложението на френското председателство за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, което е далеч по-добро за Скопие от предишния познат вариант, съобщи БТА.

По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна и се очаква официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави.

За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва днес по това предложение ще продължи да се работи.

Вчера ясно, че на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили “с македонските и българските власти” и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

“Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото,” подчерта Макрон.

От правителството на Република Северна Македония информираха за официално пристигналото предложение и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

Епицентър