Западът хвали споминалия се Горбачов, в Русия го ненавиждат за последвалата разруха от краха на СССР и социализма

Кончината на първия и последен президент на СССР Михаил Сегеевич Горбачов е основна тема в световните издания. И докато на Запад оценките за приноса му за прекратяването на Студената война и рухването на Желязната завеса са изцяло положителни, то в Русия те са доста противоречиви, а в някои случаи и крайно негативни.

Водеща тема за италианските и френските издания е смъртта на Михаил Горбачов.

Италианският в. “Република” публикува серия от материали, посветени на Горбачов, в които проследява извършените от него реформи, припомня какво означават понятията “гласност” и “перестройка” и как се разпадна СССР. Вестникът припомня и, че в Берлин, когато се отбелязваше 25-ата годишнина от рухването на Берлинската стена, Горбачов произнесе реч, в която предупреди, че светът е на прага на нова Студена война. Тогава той изрази и голямо безпокойство заради проливането на кръв в Европа и Близкия изток и заради прекъсването на диалога между великите сили, допълва изданието.

Пратеникът на италианското издание в Москва Розалба Кастелети пък съобщава, че първоначално в Москва телевизиите са игнорирали новината за кончината на Горбачов, а после са започнали негативни и безпощадни коментари по него адрес. От страна на руския президент Владимир Путин бяха поднесени ледени съболезнования. За Дмитрий Медведев случващото се сега в Украйна се корени в действията на Горбачов. За руския парламентарист Виталий Милонов Горбачов е оставил по-лошо наследство от катастрофата, причинена от Хитлер. Но имаше и хора, които си спомниха, че Горбачов е дал свобода на руснаците, посочва пратеничката на “Република” в Москва.

Отиде си бащата на Перестройката в момент, в който руската история беляза обрат на 180 градуса, коментира в. “Стампа” в статия, озаглавена: “Онази мечта на Горбачов за мир, която Путин предаде”, в която се прави паралел между въжделенията за мир на Горбачов и случващото се в Украйна сега. Всичко, което Горбачов построи или постигна сега е унищожено и отхвърлено, допълва вестникът.

Със статии за постиженията на Горбачов и италианският “Кориере дела сера” отбелязва кончината на съветския лидер. Вестникът припомня и любопитен момент във връзка с него. През 1997 г. Горбачов участва в реклама за “Пица Хът”, прочутата американска верига пицарии. Целта на това на пръв поглед странно начинание е да се съберат пари за проектите на Горбачов в хуманитарната сфера и сферата на опазването на околната среда. “Понякога няма нищо по-добро за обединяването на хората от една хубава топла Пица Хът”, е култовата фраза в рекламата.

Пораждащ възхищение на Запада, Горбачов живееше в почти пълна анонимност в Русия от излизането си от политическия живот през 1991 г., отбелязва френският в. “Монд”. Връх на парадокса беше, че този архитект на сближаването между Изтока и Запада съблазняваше тълпите в Европа и предизвикваше същевременно безразличие у дома. В Русия допитване, публикувано през 2017 г. от института “Левада” показа, че само 7 процента от анкетираните изпитват уважение към последния съветски лидер и нобелов лауреат за мир. Изданието отбелязва, че Горбачов е обърнал гръб на неблагодарната Москва, като е отпразнувал 80-ия годишния си юбилей през март 2011 г. в “Албърт Хол” в Лондон вместо в столицата на родината си. Да се оцени ролята на Горбачов е въпрос на география, пише още вестникът. В Европа и САЩ той ще си остане асоцииран със сближаването между Изтока и Запада, с края на съветско-афганистанската война, с обединението на Германия, с полъха на свободата, който започна да духа над затвора на народите. В Русия, в постсъветската ера мнението за него обаче е съвсем друго. Горбачов това е хаосът, който последва рухването на една империя, това е носталгията по изгубената империя. Русия на Владимир Путин възприема разпада на СССР като резултат от капитулацията на Горбачов пред Запада, коментира “Монд”, цитиран от БТА.

Повече тактик, отколкото стратег, Горбачов, този бивш апаратчик мечтаеше за един социализъм с човешко лице, но упорствайки с реформирането на СССР, пренебрегвайки нациите, той се отдалечи от аспирациите на народите, които самият той беше пробудил, посочва френският “Фигаро”.

Последният съветски лидер се опита с политиката си на перестройка да модернизира една парализирана страна. Любимец на западняците, нобеловият лауреат за мир Горбачов след падането на Берлинската стена можа само да бъде свидетел на разпадането на комунистическата система, отбелязва “Либерасион”. Никой не е пророк в собствената си страна. Със сигурност това е валидно за последния лидер на СССР. На Запад той е тачен заради това, че сложи край на Студената война и на комунистическия режим, без да е имал такова намерение. В Русия той е мразен заради същите причини. Наричаният в родината си гробокопач на СССР, Горбачов е обвиняван, че я е продал на американците, докато съветските граждани прекарваха живота си в безкрайни опашки, за да се снабдят с продукти от първа необходимост, посочва изданието.

Съболезнования по повод кончината на Горбачов изразиха редица от световните лидери.

Американският президент Джо Байдън отправи съболезнования към семейството и приятелите на Михаил Горбачов както и към хората по света, които “са се възползвали от вярата му в по-добър свят”. Байдън нарече Горбачов “човек със забележителна визия”.

В разпространено от Белия Дом изявление Байдън посочва, че Горбачов е поел властта в момент, в който малко на брой официални лица от Съветския съюз са притежавали “куража да признаят, че е имало нужда нещата да се променят”.

Президентът на САЩ подчертава, че с действията си Горбачов е демонстрирал далновидност и кураж да “рискува цялата си кариера” за постигане на различно бъдеще като резултатът е бил “по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони”.

Британският премиер Борис Джонсън написа в “Туитър”, че винаги се е възхищавал на смелостта и почтеността, показани от Горбачов за намиране на мирно решение на Студената война.

“По време на агресията на Путин в Украйна, неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас”, изтъкна Джонсън.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш написа в социалната мрежа Туитър, че е дълбоко натъжен заради смъртта на Михаил Горбачов. Той беше единствен по рода си държавник, който промени хода на историята, подчертава Гутериш.

Реакцията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше в Туитър. Там тя посочи, че Горбачов е бил уважаван и надежден лидер, който е изиграл ключова роля за слагането на край на Студената война и за свалянето на Желязната завеса, отваряйки пътя за свободна Европа.

Привързаността на Горбачов към мира в Европа промени хода на историята, написа също в Туитър френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър заяви за Би Би Си, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е започнал исторически трансформации в полза на цялото човечество и на руския народ, но не е успял да приложи визията си докрай.

Друг бивш държавен секретар на Съединените щати – Кондолиза Райс подчерта, че без Горбачов е щяло да бъде невъзможно Студената война да бъде приключена по мирен начин.