Лекарите с първи обяснения какво е причинило смъртта на младата родилка. Родителите: Лекарска грешка!

21-годишна родилка почина след секцио. Младата жена е била с просрочена бременност. Лекарите в продължение на два дни се опитвали да предизвикат раждане, но тъй като не се получило, взели решение за цезарово сечение. Бебето се ражда живо и здраво, но младата майка умира по-късно. 

Това е един изключително тежък и шокиращ случай, изключително голяма трагедия и за семейството и за болничния екип. 

Това коментира пред Нова тв д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ “Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица.

По време на секциото не е имало никакви усложнения. Около час след това започва обилно кървене, веднага започвнат реанимационни мероприятия, кръвоспиращи медикаменти, кислород. Транспортирането във Велико Търново е станало няколко часа по-късно с реаномобил. В такива случаи транспортирането е травматично и рисково. Затова първо трябва да се стабилизира пациента преди да бъде транспортиран, обясни той.

При постъпването в новата болница тя е била адекватна, контактна, в съзнание, коментира лекарят. 

От изследванията, които са направени по време на инцидента, съдим, че става въпрос за ДИК синдром след раждането. Това е изключително тежко усложнение, което води до над 50 процента смъртност в световен мащаб при родилките, посочи управителят.

Родителите на загиналото момиче обаче не са съгласни с обясненията на лекарите. Те настояват да се узнае поименно кой е бил медицинския екип, извършил раждането, да се направи вътрешна проверка на случая, тъй като имат съмнения, че смъртта се дължи на лекарска грешка.