Мартин Димитров: Не може да купуваш втечнен газ без посредници

Ако купуваш втечнен газ, не можеш да го купиш от производителя, а от търговци. Те не продават, само го добиват. Не можеш да купиш втечнен газ без посредници. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за “Твоят ден”.

По думите му много преди войната Москва е започнала да ограничава доставките на газ до различни страни. “След войната направо ги спряха за много страни, Европа видя, че не може да разчита на този доставчик.

Според него неадекватни били твърденията, че “Газпром” би доставяла по-евтино синьо гориво. Ако започнем да плащаме в рубли, няма да решим проблема. Зависимостта от Русия е опасна за България. До септември интерконекторът с Гърция трябва да бъде пуснат”, заяви той.

Според него има пет конкретни стъпки, които трябва да се направят. “Да се купят допълнителни количества азерски газ, за да сме спокойни за зимата. Да се купи втечнен газ при подобрени цени и условия. Да се осигурят свободни капацитети на терминала Ревитуса, а такива има.

Трябва да бъдат проведени принципни разговори с Турция, за да купуваме газ и през тях. Трябва да искаме от ЕК да продължи да договаря обеми и да се помисли за компенсации за битовите и промишлените потребители”, призова Димитров.

Факти бг