Радев към новия кабинет: Ваш първи приоритет е да не допуснете страната да влиза в конфликт (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев представи в 12 ч. днес задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

“Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На Вас се пада отговорността да се справите с предизвикателствата. Предстои тежък период и зима. Заварвате енергийна криза, разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост. В непосредствена близост до България бушува война. Напрежението на Балканите расте. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет е да не допускате страната ни да влиза в конфликт.

Ваша работа е да повишите нивото на нашите военни сили. Пряко следствие на войната е и глобалната енергийна криза. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да работят за сигурност на доставките и цена на енергоносителите и да поставят в центъра интересите на потребителите”, обърна се Радев към новия служебен кабинет, който е номер 100 в българската история.

Какво трябва да свърши Кабинет №100

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Обществото ни чака да чуе цялата истина за строителството на АМ Хемус. Нужни са неотложни действия за безопасност по пътищата. Вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване. Във вашия мандат трябва да се направят решителните стъпки за това България да влезе в Шенген. Разбира се, основна задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите. Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без действащ парламент, заяви още Румен Радев.

Защо се спира на Гълъб Донев

“Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за служебен премиер се спря на Гълъб Донев Той неизменно е бил социален министър и вицепремиер в мои служебни кабинети. Неизменно е демонстрирал отговорност по държавните въпроси”, посочи държавният глава.

Служебният премиер: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона

„Знам от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората те пазят от загуба на равновесие, независимо колко високо в управленската йерархия се намираш. Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Благодаря Ви за доверието, г-н Президент, че ми поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи. Убедено твърдя, че служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата – това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон. Днес предстои встъпването в длъжност на стотното правителство на България, но няма да имаме 100 дни толеранс. На нас се пада тежката задача да търсим решение на кризите без да разполагаме с работещ парламент. От своя кабинет очаквам: организирането и провеждането на честни избори; възстановяване на доверието между институции които представляват държавата; намиране на изход от всички завещани кризи; сваляне на политическото напрежение; работа по плана за възстановяване и устойчивост“, заяви в първото си обръщение Гълъб Донев.

Гледайте събитието тук: