“Ще защитаваме земята си с всички налични средства, ще защитим ценностите си от Запада” / СНИМКИ + ВИДЕО

В Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец на 30 септември се провежда подписването на споразумения за влизане на нови територии в Русия, предават световните информационни агенции.

На тържествената церемония пристигнаха ръководителите на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области, депутати от Държавната дума, членове на Съвета на федерацията, ръководители на ведомства, представители на духовенството и др.

Руският президент Владимир Путин говори преди подписването на документите за влизането в състава на Руската федерация на четири нови субекта, чиито жители гласуваха на референдуми да свържат бъдещето си с Русия.

Путин почете с минута мълчание героите, загинали по време на спецоперацията, преди да започне речта си.

Руският президент Владимир Путин заяви, че резултатите от референдумите показват волята на милиони хора да бъдат заедно с Руската федерация.

Руският лидер Владимир Путин е уверен, че Федералното събрание ще подкрепи решението за включването на четири региона в състава на Русия. Президентът направи съответното изявление, говорейки в Кремъл на церемонията по подписването на споразуменията за влизане на нови територии в Руската федерация.

“Уверен съм, че Федералното събрание ще подкрепи конституционния закон за приемането и образуването в Русия на четири нови региона, четири нови субекта на Руската федерация, защото това е волята на милиони хора”, каза държавният глава.

БЛИЦ припомня, че по-рано през деня Путин подписа укази, с които признава независимостта на четирите области, в които бяха проведени референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

“На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия”, каза Путин пред пълната с официални лица зала. 

“Ще защитаваме земята си с всички налични средства”, категоричен бе руският президент.

Путин  каза, че последните лидери на СССР съсипаха една велика страна и поставиха хората пред факта на разделение на държавата.

Руският лидер припомни, че представители на партийните елити са взели решение в Беловежката пуща през 1991 г., без да питат гражданите.

“Хората бяха откъснати от родината си, това разкъсаха нашата народна общност”, каза Путин.

Той призна, че последните лидери на Съюза не разбират напълно до какви последствия ще доведе това.

“Но това вече няма значение, СССР го няма, миналото не може да се върне”, добави президентът.

Жителите на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област стават руски граждани завинаги. Изборът най-накрая е направен“, отсече Путин.

Той заяви, че западните власти виждат мисълта, философията и културата на Русия като заплаха.

“Ние ще защитим ценностите си от Запада”, категоричен бе руският президент и допълни: “Управляващите кръгове на Запада са свалили маските си, желаейки да запазят неоколониалната система по света”.

По думите му в началото на 90-те години, след разпадането на СССР, Западът е очаквал, че Русия няма да се съвземе от сътресенията и ще се разпадне сама.

“Помним ужасните 90-те години, но Русия устоя, възроди се… укрепна”, добави Путин.

“В същото време колективният Запад продължава да търси нов начин да удари Русия. Освен това “съюзниците” на САЩ се опитват да събират данък от човечеството – рентата на хегемона. И за Запада е изключително важно другите страни да предадат своя суверенитет на Съединените щати”, каза Путин.

Руският президент заяви, че Русия е велика сила и няма да живее по чужди правила

Путин заяви, че Москва призовава Киев незабавно да спре военните действия и да се върне на масата за преговори

“Призоваваме режима в Киев незабавно да прекрати огъня, всички военни действия, войната, която той разпали през 2014 г., и да се върне на масата за преговори”, каза държавният глава на Русия.

Според Путин Русия е готова за това. Той добави, че това е казано неведнъж, но изборът на народите в Донбас, Херсонска и Запорожка област е направен и “Русия няма да го предаде”.

Путин добави, че властите в Киев “трябва да се отнасят с уважение към волята на гражданите”. Както каза президентът на Руската федерация, само това е “пътят към мира”.

По думите му една от причините за разпространението на русофобията на Запад е нежеланието на Русия да се подчини.

“Една от причините за русофобията е, че не се оставихме да ни ограбят в периода на колониалните завоевания”, обясни държавният глава, говорейки за колониалните времена. Той припомни, че Русия е успяла да създаде централизирана държава, която принудила европейците да търгуват на взаимноизгодна основа.

Западът обаче не се отказа от опитите да разкъса Русия на парчета – те искаха да използват Смутната война, многократно се правеха планове за намеса”, заяви Путин.

Според него Западът е успял да се докопа до руското богатство в края на 20 век, когато държавата е била разрушена.

“Наричаха ни приятели и партньори, но те самите изпомпваха богатства от страната ни”, обясни Путин.

Русия не се стреми към възраждане на СССР, защото не й трябва“, уточни той.

“Няма Съветски съюз, няма минало. Да, и Русия днес вече не се нуждае от това, ние не се стремим към това”, каза държавният глава.

Съдбата ни повика на бойното поле в името на велика Русия“, заяви Путин.