Наистина ли е толкова изгоден пазарът в Одрин, където българите пазаруват масово?

Пазаруването в Турция и по-специално в Одрин, защото е по-близо, се превърна в мания за българите. И макар мнозина все още да гледат с надсмешка на този вид пазар, истината е, че в него действително има смисъл. Защо?

Защото човек може да си направи приятна разходка, да хапне вкусна и качествена храна на ниска цена и да купи качествени и доста евтини стоки от всякакъв характер.

За да имате приятно и ползотворно изкарване в Одрин, първото важно нещо е да отделите 2-3 дни за пътуване до там. Ходенето в рамките на един ден е абсолютно неефективно и прекалено напрягащо. Към момента литър бензин е 2 лева, така че може да напълните резервоара си навръщане. 

За преспиване в града може да ползвате няколко добри хотела, които се намират в центъра. Нощувките варират около 80-90 лева на стая. Важно е да знаете, че в града има няколко забележителности, които е приятно да бъдат посетени.

Джамията Селимие е величествена, а минаретата и са едни от най-високите в Турция. Днес Селимие е достъпна за абсолютно всички. Всеки може да влезе вътре независимо от вероизповеданието. Единственото условие е да се събуят обувките, а жените да покрият главите си с подходяща кърпа.

Сред другите забележителности са Македонската кула, Синия пазар, Музея на ислямските изкуства и др. 

От гледна точка на пазаруване, има няколко опции. Марги аутлет е открит аутлет, който разполага с магазини, кът за храна и детски забавления. Има магазини за дрехи, за домашни потреби, за обувки и бельо. По-големият мол в града е Ераста. В него има по-голям избор от всичко. И в двата мола се предлагат предимно турски марки. Има обаче и други известни марки. 

От магазинитена турските марки за дрехи могат да се купят качествени рокли, панталони, дънки и други на цени между 30 и 50 лева. В магазина за домашни потреби Karaca може да разкрасите дома си с порцеланова двойка чаши за кафе срещу 15 лева, порцеланови чинии за хранене срещу 7 лева бройката и красиви хавлиени кърпи. 

В центъра на Одрин има няколко търговски улици, където можете да намерите от пиле мляко. Там са разположени и множество златарски магазини. Грамът злато е 90 лева, за сравнение у нас грамът започва от 120 лева. 

Килограм масло там струва около 10 лева, килограм кашкавал около 13-14 лева, а килограм сирене около 10-12 лева. Ядките са на двойно по-ниски цени от България. Турският зехтин е с отлично качество и е предпочитан от мнозина пред гръцкия, защото няма такъв остър аромат. Цената на литър зехтин е около 14 лева. От избора на локум, баклави и турски сладки може свят да ви се завие.

Важен съвет! Препоръчително е прах за пране да купувате от големи супермаркети, защото иначе може да попаднете на менте. В супермаркетите 5 кг. прах за пране Persil е 9 лева, а 7 кг. Ariel е 16 лева. Течните перилни препарати са малко по-скъпи, но отново доста по-евтини от тези у нас. 

Що се отнася до храната в ресторантите, тя не само е евтина, но и изключително вкусна. Турската кухня набляга на месото, като се консумира предимно агнешко и телешко. Салата плюс основно ястие, плюс питие на човек рядко надхвървя 13-14 лева. Не забравяйте да хапнете емблематичната тава джигер, а за десерт задължително пробвайте катмер.

Лупа бг

lupa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!