Официално: Русия се изтегля от Балаклея и Изюм – ето каква е причината

Руското министерство на отбраната публикува изявление на официалната си интернет страница, с което потвърждава, че руските войски се изтеглят от Балаклея и Изюм. Изявлението е съпроводено с видео с говорителя Игор Конашенков.

Официалното изявление на министерството:

“За да се постигнат заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас, беше решено да се прегрупират руските войски, разположени в районите на Балаклея и Изюм, за да се увеличат усилията в посока Донецк.

За тази цел в рамките на три дни беше проведена операция по оттеглянето и организирането на прехвърлянето на Изюмско-Балаклийската група войски на територията на Донецката народна република.

В хода на операцията са проведени редица диверсионни и демонстрационни действия, които маркират действителните действия на войските.

За да се предотвратят щетите за руските войски, противникът е подложен на тежка огнева атака с помощта на авиация, ракетни войски и артилерия.

За три дни бяха унищожени над две хиляди украински и чуждестранни бойци, както и над сто единици бронирана техника и артилерия.”

Държавната агенция ТАСС откроява разпространеното от руското министерство на отбраната видео с преместване на руските войски вчера.

Видеото показва военен конвой с бронетранспортьори БТР-82А и теглени гаубици Д-20. Освен знаците Z и V видеото показва и нов символ – кръг в триъгълник.