Горанов, ГЕРБ: Като увеличаваме пенсиите с толкова много за толкова кратко време, очакват ни само огромни дългове

Като увеличаваме пенсиите с толкова много за толкова кратко, очакват ни само огромни дългове, смята Владислав Горанов от ГЕРБ.

През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка, защото голяма част от инвестиционните разходи, които са разчетени в бюджета няма да се случат. Дефицитът няма да е този, който е заложен в бюджета.


“Ликвидният риск не е изненада, защото България отдавна се финансира основно чрез стълбове и единствения инструмент за финансиране на повишението на разходите над приходите е финансиране от пазарите – вътрешни и външни”, това заяви Владислав Горанов, бивш финансов министър пред Bulgaria ON AIR.

Когато увеличим пенсиите и заплатите за толкова кратък период, няма какво друго да се очаква, освен огромен дефицит, който води до поемане на големи дългове.

Темповете, с които се налага да задлъжнеем са обезпокоителни. Ако погледнем числата, които представи служебното правителство като първоначална заявка, те са почти неизбежни. Сметката, която представи служебния финансов министър, не е в неговата глава, а приведени в целогодишен размер всички взети решения и политики.

Ако трябва да се постави под съмнение финансовата стабилност, трябва да се постави под въпрос данъчната система и отказа на пазарите да откликнат на необходимостта от финансиране”, заяви той.


По думите му, ако се спази тази прогноза на Министерството на финансите, дългът номинално ще бъде удвоен – от около 37 милиарда ще отиде над 75 милиарда за кратък период. Като дял от БВП ще нарасне близо до 40%, което е далеч от средните европейски равнища.

“Вече е късно за фиска, дотолкова, доколкото решенията, които са ни докарали до това състояние, са взети. Белята вече е направена, сега е време да се състави едно редовно правителство, което със спокойствие и разум да успее да привлече доста сериозен ресурс, който да се следва по плана за възстановяване и устойчивост, който би могъл да доведе до по-високи нива на брутния вътрешен продукт и да намали тежестта на дълга и на бюджета. Правителство вероятно ще има чак на пролет.”, коментира Горанов.
 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!