Трета мощна вълна от ракетни удари по Киев и над 20 града след атаката на ВСУ в Севастопол / ВИДЕА

Мощни експлозии продължават да разтърсват Киев, предават осведомителните агенции. Най-малко три големи стълба дим се издигат над територията на града, като е известно, че някои от експлозиите са свързани с прихващане на неидентифицирани въздушни цели, както се вижда, между другото, от публикуваните видеозаписи от мястото.

Към момента е известно, че третата вълна от атаки вече е в ход в Киев. Според източници общо 40 ракети са били изстреляни на територията на Украйна, но, съдейки по данните на социални цели, само 6 ракети са били забелязани над Киев и Киевска област, докато експлозии се чуват и в други региони на Украйна, включително в централната и западната част на страната.

Съдейки по видеозаписите, става дума за изстрелвания на крилати ракети Х-101, докато, съдейки по броя на изстрелванията, са действали общо поне четири бомбардировача.

Сутринта в понеделник, 31 октомври, руските войски нанесоха ракетни удари по украинските градове. Ръководителят на Николаевската ОВА Виталий Ким съобщи за прелитането на ракети над областта от север и северозапад. Половин час по-късно, около 8:30, той съобщи за полета на друга група ракети в района, предава УНИАН. 

Ръководителят на ROA на Кривой Рог Александър Вилкул също съобщи за изстрелването на група ракети в това направление.

Съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко твърди, че има информация за 40 вражески ракети във въздуха над Украйна. 

Взривове в Киев

Експлозии се чуха в столицата на Украйна. Според ръководителя на Киевската ОВА Олексий Кулеба в района на Киев е работила ПВО. “Жители на Киевска област! ПВО работи в региона. Останете в укрития и безопасни места”, написа той.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за вражеска атака срещу критични инфраструктурни обекти. “Част от столицата е без ток. В някои райони няма водоснабдяване. Всички служби работят. Повече подробности по-късно”, написа той.

Ръководителят на ОВА Алексей Кулеба каза около 8:30 часа, без да уточнява, че има “долетели” ракети в едно от населените места. Той отбеляза още, че в региона има ограничение на електроенергията. “Ракетната атака продължава. ПВО отработва цели. Стойте в убежищата!”, призова той.

Взривове в Харков

Също така в социалните мрежи започнаха да се появяват съобщения за експлозии в Харков. Информацията беше потвърдена от ръководителя на Харковската ОВА Олег Синегубов. “Жители на Харков и региона, останете в убежищата! Руснаците нанасят удар”, написа той.


Харков

Харьков и Канев: гремят взрывы (ФОТО) | Русская весна

 Кметът на града Игор Терехов обяви, че две ракети са ударили Харков. „Врагът е ударил обект с критична инфраструктура в града“, информира Терехов.

В 8:31 сутринта Синегубов съобщи, че взривовете са избухнали около 8 часа сутринта. Противникът атакува Харков и Чугуевския район на региона, според предположенията, с ракети С-300, изстреляни от Белгород.

“Нанесени са щети на обекти от критична инфраструктура. Поради това са възможни прекъсвания на електрозахранването. Към момента няма пострадали, всички служби работят на местата на удара. Информацията се уточнява”, допълни началникът на ОВА.

Градският съвет на Харков съобщава, че след руските ракетни удари трамваите и тролейбусите временно са извън строя. Из града се движат автобуси.

Взривове в района на Виница

Също така ракетен удар е нанесен и по Виницка област.

“Виницка област е подложена на ракетен обстрел! ПВО работи. Останете в укрития до края на въздушното нападение. Пазете се!”, – написа председателят на OVA Сергей Борзов. Впоследствие той съобщи, че в района е свалена вражеска ракета. Тя падна върху цивилни обекти.

“Има разрушения. Няма загинали и ранени. Работят спецслужби и ДСНС”, информира Борзов.

Експлозии в района на Черкаси

Игор Табурец, началник на Черкаската ОВА, съобщава, че врагът е атакувал един от критичните инфраструктурни обекти в региона. “В тази връзка част от района е останал без ток. Аварийните служби работят”, допълни Табурец.

Експлозии в района на Запорожие

Временно изпълняващият длъжността кмет на Запорожие, секретар на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев каза, че сутринта врагът е атакувал критично инфраструктурно съоръжение. “Заради атаката в града са прекъснати електрозахранването. Информацията за жертвите и степента на щетите се уточнява”, се казва в съобщението.

По-късно добави Александър Старух, началник на Запорожката ОВА, предварителните ракети са изстреляни по града от самолети.

“Нанесени са щети на обекти от критична инфраструктура. Затова са възможни прекъсвания на тока. Към момента няма пострадали, всички служби работят на местата на удара. Информацията се уточнява. Бъдете внимателни, не са изключени повторни удари”, каза той. написа.

Атаките в Украйна на 30-31 октомври – какво се знае

През изминалото денонощие след атаката на ВСУ срещу кораби от Черноморския флот в Севастопол руската армия е нанесла 4 ракетни и 5 въздушни удара, над 90 атаки от реактивни системи за залпов стрелба.

Повече от 20 населени места в Николаев, Херсон, Харков и други региони на Украйна бяха подложени на вражески удари.

Само в Южнобугското направление районите на около 20 населени места по протежение на линията на съприкосновение бяха подложени на обстрел. 

Блиц

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!