Защо Вашингтон изпраща 50 милиарда долара оръжия и помощ за поддържане на конфликта в Украйна и обещава още милиарди за „колкото време е необходимо“?

Някои все още мислят.
Отразил съм достатъчно войни, за да знам, че след като отворите кутията на Пандора, многото злини, които се изливат, са извън контрола на никого. Войната ускорява вихъра на индустриалните убийства.

Колкото по-дълго продължава всяка война, толкова по-близо и по-близо е всяка страна към самоунищожението. Освен ако не бъде спряна, прокси войната между Русия и САЩ в Украйна почти гарантира пряка конфронтация с Русия и с нея много реалната възможност за ядрена война.

Джо Байдън, който не винаги изглежда съвсем сигурен къде се намира или какво трябва да каже, е подкрепян в състезанието „Аз съм-по-голям-мъж-от-теб“ с Владимир Путин от група от яростни войнолюбци, които са организирали над 20 години военни фиаска. Те слюноотделят от перспективата да се изправят срещу Русия, а след това, ако има останало място на земното кълбо, срещу Китай.

Хванати в капана на поляризиращия начин на мислене на Студената война – където всяко усилие за деескалация на конфликти чрез дипломация се счита за умиротворяване, перфиден мюнхенски момент – те самодоволно тласкат човешкия вид все по-близо и по-близо към заличаване. За наше съжаление, един от тези истински вярващи е държавният секретар Антъни Блинкен.

„Путин казва, че не блъфира. Е, той не може да си позволи да блъфира и трябва да е ясно, че хората, които подкрепят Украйна и Европейския съюз и държавите-членки, и Съединените щати и НАТО също не блъфират“, предупреди върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел . „Всяка ядрена атака срещу Украйна ще създаде отговор, не ядрен отговор, а толкова мощен отговор от военна страна, че руската армия ще бъде унищожена.“
Анихилиран. Тези хора луди ли са?

Знаете, че сме в беда, когато Доналд Тръмп е гласът на разума. „Трябва да изискаме незабавни преговори за мирен край на войната в Украйна или ще се окажем в Трета световна война“, каза бившият президент . „И няма да остане нищо от нашата планета – всичко това, защото глупавите хора нямаха представа… Те не разбират с какво си имат работа, силата на ядрената енергия.“

Имах работа с много от тези идеолози – Дейвид Петреъс, Елиът Ейбрамс, Робърт Каган, Виктория Нуланд – като чуждестранен кореспондент на The New York Times. Щом съблечете гърдите им, пълни с медали или изискани степени, ще откриете плитки мъже и жени, плахи кариеристи, които раболепно служат на военната индустрия, която им осигурява повишения, плаща бюджетите на техните мозъчни тръстове и ги обсипва с пари като членове на борда на военните изпълнители. Те са сводниците на войната . Ако докладвате за тях, както направих аз, няма да спите добре през нощта. Те са достатъчно суетни и достатъчно глупави, за да взривят света много преди да изчезнем поради климатичната криза, която те също послушно ускориха.

Ако, както казва Джо Байдън , Путин „не се шегува“ с използването на ядрени оръжия и ние рискуваме ядрен „Армагедон“, защо Байдън не се обажда по телефона на Путин? Защо не последва примера на Джон Ф. Кенеди, който многократно общува с Никита Хрушчов, за да преговаря за прекратяване на кубинската ракетна криза? Кенеди, който за разлика от Байдън е служил в армията, познава тъпотата на генералите.

Той имаше разума да пренебрегне Къртис ЛеМей, началник-щаб на ВВС и ръководител на Стратегическото въздушно командване, както и модела на генерал Джак Д. Рипър в „Dr. Стрейнджлав“, който призова Кенеди да бомбардира кубинските ракетни бази, акт, който вероятно би разпалил ядрена война. Байдън не е направен от едно и също нещо.

Защо Вашингтон изпраща 50 милиарда долара оръжия и помощ за поддържане на конфликта в Украйна и обещава още милиарди за „колкото време е необходимо“? Защо Вашингтон и Уайтхол разубедиха Владимир Зеленски, бивш стендъп комик , който беше магически трансформиран от тези любители на войната в новия Уинстън Чърчил, да продължи преговорите с Москва, създадена от Турция? Защо вярват, че военното унижение на Путин, когото те също са решени да отстранят от власт, няма да го накара да направи немислимото в последен акт на отчаяние?

Боян ДуранкевЗащо Вашингтон изпраща 50 милиарда долара оръжия и помощ за поддържане на конфликта в Украйна и обещава още милиарди за „колкото време е необходимо“?

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!