Нова партия в Дания иска изкуствен интелект за премиер

Синтетичната партия е нова политическа сила в Дания, която се надява скоро да получи място в парламента. За разлика всички останали партии, тя се ръководи не от човек, а от изкуствен интелект.

Лидерът й Ларс е чатбот. Създателят на организацията е художникът-изследовател Аскер Стаунеас. По-думите му партията разполага с алгоритми, специално обучени да разпознават и прилагат политиките на маргиналните партии в Дания. Така колективно партията би представлявала около 20 процента от днешните датски избиратели, чиито партии остават непредставени в парламента.

“Изкуственият интелект с формата на машинно обучение вече е погълнал толкова много човешка информация, че можем да кажем, че по един начин всеки участва в тези модели чрез данните, които е изпратил в интернет”, каза Стаунеас пред Motherboard.

Така изкуственият интелект би бил по-демократичен от мнозинството от политиците, защото изначално е формиран от нагласите на хората. Пред изкуственият интелект Ларс обаче има един законов проблем, пише dir.bg. Той не може да се кандидатира за публични постове в Дания, защото не е човек.

“Лидерът Ларс е фигурата на партията”, споделя Стаунеас. “Дания е представителна демокрация, така че ще има хора в бюлетината, които представляват лидера Ларс. Те ще са поели ангажимент да действат като средства и продължение на волята на изкуствения интелект.”

По-големият проблем за Синтетичната партия е набирането на 20 000 подписа, с които да си осигури възможност за участие в политическия живот на страната. Към този момент движението е събрало едва 11 подписа.