Парите за АМ “Хемус” са отишли за строежа на хотел

Пари за автомагистрала “Хемус” са отишли за строежа на хотел, заяви служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност Иван Демерджиев в кулоарите на парламента.

Така той отговори на твърденията на предшественика си в МВР Бойко Рашков, който обяви, че с парите за строежа на магистралата е построено вилно селище.

“По-скоро става въпрос за хотел (…)След като са преминали през няколко дружества, са отишли в построяването на нещо съвсем различно от магистрала “Хемус” – на хотел”, каза Демерджиев.

Той добави, че девет души са привлечени под наказателна отговорност заради източването на средства за магистралата, но отказа да отговори на въпрос дали те са свързани с политици. Демерджиев обаче добави, че сред тях има “представители на много интересни дружества”.

По-рано, по време на изслушването си в НС, той съобщи, че всички разходи за възстановяването на наводнените в карловско села до края на годината ще бъдат поети от държавата.

Министърът добави, че по бюджета на община Марица е определен трансфер в размер на 208 337 лв., на община Цар Калоян – 20 730 лв., на Карлово – 9 940 736 лв. Допълнителни над 2 млн. лв. са отпуснати за почистване на земните маси.

По време на парламентарния контрол Демерджиев заяви, че има образувани над 200 разследвания срещу групи за трафик на мигранти. В борбата с нелегалната миграция са включени, освен повече служители на МВР, и дронове, с които се следят групи, проникнали във вътрешността на страната, както и дали полицаите не им съдействат.

Общо 133 552 граждани на трети страни са опитали и не са успели да преминат българо-турската граница, посочи още Демерджиев. Бежанците в центровете на МВР към 26 октомври са почти 1200, което е 87% от капацитета им.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!