Парламентът отново не успя да си избере председател

Парламентът отново не успя да избере председател и при днешното гласуване. Единствената разлика от вчерашния вот беше само фактът, че на балотаж се оказаха отново Росен Желязков от ГЕРБ, но срещу него вече беше Йордан Цонев от ДПС. До смяната на главните действащи лица на втория тур се стигна след оттеглянето на кандидата на ПП Никола Минчев. 

След повторния фал последва нова почивка и нов Председателски съвет с участието на всички парламентарни групи.

От ПП потвърдиха оттеглянето на номинацията на Никола Минчев, а от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и БСП препотвърдиха своите номинации.

Така предстои гласуване отново за Росен Желязков, Йордан Цонев, Петър Петров и Кристиан Вигенин.

Кандидатурата на Йордан Цонев бе отхвърлена, но днес той получи 99 гласа, като взе подкрепа и от ДБ. След него пленарната зала отхвърли и кандидатурата на БСП Кристиан Вигенин.

Последва балотаж между Йордан Цонев и Росен Желязков. Нито един от двамата не бе избран.

“Това е от вчера насам този спектакъл”, обобщи дежавюто от вчера Вежди Рашидов. И обяви половин час почивка, като призна, че е очаквал този развой на събитията.

“Този парламент е като муха, застинала в кехлибар”, коментира тупика лидерът на ДБ в кулоарите веднага след повторния провал на избора на парламентарен шеф.

“Трябва да намерим компромисна фигура, така или иначе, сме длъжни да го направим”, коментира Хамид Хамид пред парламентарните репортерии.

В началото на заседанието Вежди Рашидов пък се почувства длъжен да обясни защо дииша тежко, след като чул да се коментира диишането му по телевизията. “Има причини за такова дишане, съжалявам, но ще се задоволя с гласа, който ми остана. Ще се извиня на всички, ако това притеснява някого”, каза той.

Гласове