Путин разказа на Ердоган за идеята си за газов хъб в Турция

Руският президент Владимир Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да се превърне в платформа за определяне на цената на газа, което ще изключи политизирането на този въпрос.

„По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването“, каза  руският държавен глава по време на разговорите си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ТАСС.

„Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси“, каза Путин.

Руския президент добави, че вчера на форума на Руската енергийна седмица (РЕС) в Москва са проведени консултации с министъра на енергетиката на Турция, ръководствата на “Botas” и “Газпром”. 

„Казах това публично: ако има интерес на Турция и нашите потенциални купувачи в други страни, можем да обмислим изграждането на друга газопроводна система и създаването на газов хъб в Турция за продажби на други страни, на трети страни, преди всичко, разбира се, на европейските, ако те, разбира се, се интересуват от това“, припомни руският лидер.

Вчера Путин представи на форума на РЕС идеята за създаване на газов хъб. Той заяви, че загубеният обем на транзита на газ през “Северен поток” по дъното на Балтийско море може да бъде прехвърлен в региона на Черно море, като по този начин се създаде най-големият газов хъб в Европа в Турция, припомня ТАСС.

По време на срещата с турския си колега Владимир Путин обърна внимание и на опита за саботаж на газопровода “Турски поток”. Путин отбеляза, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта “Турски поток”, в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден.

„Въпреки че, както чухте, те се опитаха да го взривят и на територията на Руската федерация“, обърна се Путин към турския президент.