Стефан Янев: Готов съм да дадем оръжие на Украйна

“Български възход” ще гласува за изнасяне на оръжие за Украйна. Важно е какво правим за държавата и българския бизнес. 

Това заяви председателят на “Български възход” Стефан Янев по bTV.   

Нека направим правителство, след това ще осигурим прекрасни зрелища на хората, каза той.  

 „Прифронтова държава сме, войната е близо до границите ни. Принципно казвам – да, може да дадем оръжие и от една страна от гледна точка на българския бизнес – произвежда, продава, от гледна точка на инвентара на българската армия – въоръжение, платформи, това, което има в българската армия, от гледна точка на солидарността – това е добре, но нека да погледнем първо какво имаме, дали е достатъчно. Това е една преценка, която всеки може да я даде от гледна точка на познанията и разбиранията. Аз съм съгласен, че нямаме достатъчно, нямаме излишно. Ако имаме разговори с нашите съюзници от НАТО и ЕС, да разменим едно с друго, но те трябва да започнат сега и веднага“, заяви още Стефан Янев.

Епицентър.бг припомня реплики на Стефан Янев, в която той изразява отношението си към войната в Украйна и геополитическата ориентация на страната.

“Преди ден Янев подкрепи тезата на Радев, че не трябва да се дава оръжие за Украйна така: “Ходът на президента е удачен, оръжието за Украйна не е въпрос “от днес за утре”.

“Не е проблем оръжията да са ни бизнес, но не и да пращаме военна помощ на Украйна”, заяви Стефан Янев вчера в куларите на Народното събрание.

Досега бившият служебен премиер Янев винаги е бил балансиран по темата за изпращането на военна помощ на Украйна, защото “иска българският национален интерес да бъде защитен най-добрия начин”.
“По отношение пращането на военна помощ от българската армия, въпросът е по-особен и винаги съм бил сдържан, защото преди всичко трябва да мислим за себе си, когато говорим за даване на оръжия. Например, имаме ли възможност да ги заменим с нещо по-модерно”, бяха думите Стефан Янев от вчера.

Припомняме и още една култова реплика на Стефан Янев, казана в качеството му на министър на отбраната по времето на правителството на Кирил Петков: „България е НАТО, НАТО е България“. 

По отношение на съставяне на правителството Янев заяви, че е отворен към всички парламентарни групи.

“Ако мандатът дойде при нас като парламентарна група, ние сме готови да говорим в самата парламентарна група и с коалиционните партньори – първо с „Да, България“ и във възходящ ред, с всички ще говорим“, разкри лидерът на „Български възход“.

По думите му, правилна е позицията на ГЕРБ и тяхната готовност да подкрепят правителство и с втория, и с третия мандат.

„Направата на правителство е важен жест към всички българи, независимо дали са гласували, или не“, заяви Стефан Янев.

Според него бюджетът трябва да се гледа едва, след като има конструкция, която да предложи и да направи правителство. 

“Всичко може да бъде разменна монета, но нека тези разговори да ги водим открито, честно пред очите на хората и да забравим обвиненията за нечие задкулисие, че сме се договорили нещо“, каза Янев.

За връщането на хартиената бюлетина Стефан Янев беше категоричен в ефира на bTV, че от формацията ще гласуват против. Той настоя не само да остане машинното гласуване, но и да се разшири в посока електронно гласуване, тъй като “живеем в 21-ви век”. По думите му трябва да се използват технологиите в изборния процес