Гняв в Лясковец! Детето загинало на неосветена улица, а шофьорът, който го прегазил е… СНИМКИ

Тежък пътен инцидент в Лясковец отне живота на дете. Произшествието е станало вторник вечер около 18,30 ч.

По непотвърдена информация детето е на 12 години и е блъснато от лек автомобил, докато е управлявало велосипед.

Водачът, който е на 31 години, е изпробван за употреба на алкохол, пробата е отрицателна. Предстои да му бъде направен и тест за наркотици. Причините са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал на оживено, но неосветено място. Детето е изпратено е до магазина от майка си. Автомобилът, причинил инцидента е шофиран от 31-годишния Петър Димитров от Горна Оряховица, който е инструктор по фитнес.

Той е с шофьорска книжка от два месеца, съобщават пред БНР източници от разследването. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Задържан е за 24 часа.

Детето загива на място при удара.

След инцидента Лясковец настръхна. Недоволството е не само срещу водача, но и срещу управата, която не взима мерки за осветеността и безопасността на улиците.

Свидетел на инцидента разказва пред bTV, че с кола е преминавал кръстовището и се е чул силен удар и набиване на спирачки. Емилия обясни, че е спирала колите след трагедията. 

“Не мога да кажа колко часът е било, защото се прибирахме със съпруга ми от Горна Оряховица. Почти на отминахме кръстовището и на следващата отсечка чухме силен удар и набиване на спирачки. Видяхме детето, че е на тротоара с колелото. Аз хукнах от колата без телефон, без нищо и започнах да спирам движението. Участъкът е тъмен. А по това време е час пик“, казва Емилия Жилиева, която е  свидетел на трагедията.

Друг oчевидец обясни, че е видял как детето лежи на земята.

Прави впечатление, че катастрофата е станала след пешеходна пътека. До преди удара спирачен път няма, той е отчетен едва след сблъсъка на автомобила с велосипеда.

Общинският съветник Тодор Тодоров заяви, че е действал нееднократно в посока да бъдат подобрени градските условия.

„Аз съм председател на комисия по бюджет и финанси. От 2019 г. сме предлагали да се осигурят средства за подмяна на уличното осветление, за осветяване на пешеходни пътеки и за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки с цел именно превенция на безопасността на движение. Това не беше направено и затова тази година за бюджет 2022 ние по наша инициатива заложихме 20 000 лева за 5 пешеходни повдигнати пътеки. Кметицата каза, че нямало как да ги изпълни. Има тотално безхаберие от едно длъжностно лице, и аз ще направя всичко, за да му се потърси отговорност“, каза Тодоров.

Блиц