Гръмовен скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

Гръмовен скандал се завихри в парламента след признанието на Георги Свиленски, че БСП е била рекетирана от бившия премиер Кирил Петков, който предложил сделка на социалистите – те да оттеглят искането си за връщане на хартиената бюлетина, а пък той ще им даде кодовете за изборните машини.

Така за първи път публично става ясно, че “Продължаваме промяната” и лично нейният лидер Кирил Петков са имали достъп до софтуера на машините, което е драстично нарушение на закона и на честността и прозрачността на вота.

Това е и косвено доказателство за съменията, че вотът на последните парламентарни избори е бил манипулиран в полза на ПП, след като Кирил Петков е притежавал кода на машините.

Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите.“

Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски към депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Защото вашият съпредседател и бивш министър председател, ето там отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“, хвърли бомбата в залата Свиленски.

И гневно продължи: “Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”

Ето за това, уважаеми колеги искаме промяна на закона“, подчерта Свиленски.

Но не стигна дотук. А даде заявка за задълбочаване на скандала.

„Ето затова от една седмица ви предупреждавам, че ще ви кажа защо го правим, защо искаме връщането на хартиената бюлетина. Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим“, предупреди Свиленски, размахвайки пръст на втрещените депутати от “Продължаваме промяната”.

Сега казах само първото изречение, утре – второто, сряда и четвъртък ще е довършекът. На следващите избори ще останете само 15 души парламентарна група! И запомнете какво съм казал“, обърна се директно  Свиленски към „Продължаваме промяната“, които гледаха с изопнати лица.

И добави: „Българите ще гласуват с чужбина, членовете на избирателните комисии ще броят и никой повече няма да има право да държи кодовете на машините в България.“

„Г-жа Йорданова, обърна се Свиленски към ДБ, затова БСП държи на закона. Не заради вашите аргументи. Сигурно сте прави в това, което говорите. Понеже изборите бяха откраднати, понеже кодовете се държаха от един председател и в един премиер, ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече“, завърши той, обръщайки се към Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Реакция от страна на ПП дойде от дежурния Искрен Митев: „Не ни е страх от твърденията на г-н Свиленски. Ако се страхуват от кода, защо предлагат смесено гласуване?“.

Объркан какво точно да говори и как да отбие удара Искрен Митев призова председателстващия Росен Желязков да извика в залата Георги Свиленски, който всъщност беше на мястото си, да каже каквото има да каже, защото от ПП не ги е страх от разкритията на ПП.

„В тази сграда няма изповедалня“, заяви Росен Желязков в отговор на призивите на Митев.

Очаквайте подробности