Изненада: И партията на Янев в хора на “ястребите” – подкрепи пращането на оръжия за Украйна

Изненада по време на дебатите в Народното събрание за отпускане на военна помощ за Украйна. Вчера от партията на Стефан Янев „Български възход“ бяха против подпомагането на Киев във войната с Москва. Днес обаче подкрепят решението, защото „изразяват солидарност с украинския народ.

“Български възход” подкрепяме решението. В случая има два важни въпроса, върху които трябва да се концентрираме. Това решение има елемент на политическа декларация относно отношението на България към държавата-агресор и държавата-жертва. По тази тема нямаме различия. Втората основна тема е свързана със състоянието на българската армия.

Предложението означава, че се намираме в хипотезата с част от тази военна помощ да намалим нашите способности”, каза Янев и подчерта, че партията му иска да се даде мандат на Министерски съвет да преговаря за това какво ще получи страната ни като въоръжение, ако подпомогне Украйна.

Дебатът започна при ясно разпределение на силите. ГЕРБ, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС се обявиха за изпращането на военна помощ и допълниха, че е трябвало да я дадем отдавна, защото сме в условия на непровокирана агресия.

„Ние вече сме много закъснели. Сега имаме шанс да поправим грешката и да застанем до нашите съюзници“, каза Ананас Славов от „Демократична България, предава bTV.

„Тук е застрашен украинският народ. Заплашен е от изтребление. Това е непровокирана агресия. България трябва да се върне от правилната страна на историята“, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

На обратния полюс в залата са БСП и „Възраждане“ с аргумент, че даването на военна помощ на практика ни въвлича пряко във войната.

„Проектът е прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран. Има декларация на НС за осъждане на руската агресия. Днес се ражда една коалиция на войната, което ще доведе до тежко разделение“, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Евроатлантическата сбирщина се опитва да вкара България във война. Повечето държави не дават оръжие. Това е под външен диктат, а мнозинството българи са против“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

„Цинизъм е да дадеш старо оръжие и да казваш, че оголваме нашите въоръжени сили. Предоставяйки помощ сме заедно с нашите партньори“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.