Мощна експлозия в центъра на Истанбул с жертви и много ранени, туристи бягат панически (ВИДЕО)

Силна експлозия избухна в центъра на Истанбул. Има множество ранени и загинали, съобщи валията на града Али Йерликая. 
На камерите се вижда взрив на човек по средата на пешеходна зона. Подозира се атентат, за момента без информация за извършителя.

Жертвите на мощния взрив в Истанбул към момента са шест, а ранените 53-ма. Няма данни за пострадали българи. Президентът Реджеп Ердоган заподозря терористична атака и обяви, че Турция ще се противопостави на терора. Случаят е поет от местната прокуратура, а съдът наложи забрана за разпространяване на новини за взрива, съобщава БНТ.

Мощната експлозия предизвика паника сред хората на булевард “Истиклял” в истанбулския квартал “Бейоглу”. Взривът избухна около 16:20 часа местно време. Той е регистриран от видеонаблюдение. На кадри в социалните мрежи се виждат пламъци и черен кратер.

По това време в неделния следобед пешеходната търговска улица, която започва от площад “Таксим”, е много оживена. Тук идват жители на града, които пазаруват, туристи и разхождащи се семейства.

На мястото на взрива пристигнаха много линейки. Районът бързо беше отцепен и се изпълни с полиция. Над площад “Таксим” беше видян хеликоптер. Първите данни за експлозията съобщи валията на провинция Истанбул Али ЙерлИкая, но информацията беше оскъдна.

Турският медиен регулатор обяви, че има съдебна забрана за разпространяване на новини за инцидента. В късния следобед турският президент Реджеп Ердоган говори пред журналисти. Той нарече случилото се “коварно нападение” и обеща, че извършителите ще бъдат разкрити.

“Първо искам да поднеса съболезнования на близките на загиналите при бомбената атака и бързо възстановяване на ранените на улица “Истиклял”. Загинали са шест души – четирима от тях са убити на място и още двама са починали в болницата. По последни данни броят на ранените е 53-ма. Първоначалните наблюдения и сведения показват, че това мирише на тероризъм. Има данни, че жена е изиграла роля за събитията”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Истанбулската прокуратура започна разследване, за което са назначени петима прокурори. Властите не посочват заподозрени за взрива. Случаят напомни за двойния бомбен атентат край стадиона на “Бешикташ” през 2016 година, при който загинаха 38 души. Отговорност пое клон на ПКК.