Нинова с убийствена реч срещу ПП. Извади скандали разговори с Кирил Петков и показа протоколи от ЦИК

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с Нинова с убийствена реч срещу ПП, извади протоколи, в които отчетеното от машините се различава от разписките, направи скандални разкрития за задкулисни разговори с Кирил Петков.

В пламенното си слово от трибуната на парламента Нинова атакува бившите си партньори от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” заради опитите им да запазят машинното гласуване. Припомни, че още в миналия парламент левицата е настоявала за връщането на хартиеното гласуване: “Когато управляваш с една партия и тя поставя въпроса принципно, не е статукво, а когато не управляваш с нея, вече е статукво”, попита Нинова.

И започна да вади протоколи от ЦИК.

„Някой да излезе и да ми каже какво значи това „Дневникът е подправен“.

Някой да излезе и обясни защо при решение на ЦИК да се броят 100% от разписките, все още няма официален доклад има ли разминаване месец и половина по-късно.

Някой да излезе и да ми обясни какво значи ето това – машина отчела едно, намерени разписки – друго…

Мога да продължа с десетки случаи в цялата страна. Разлики по 5-6  гласа. 12 000 секции по 5 гласа какво прави? 60 000. Това е почти една ПГ“, обясни в хода на дебата по промените в ИК Корнелия Нинова.

„Въпросът не е юридически, а голям политически въпрос за демокрацията и правата на българските граждани. За нашите бивши партньори от ПП законът се превърна в ултиматум. Условие за правителство вече не е корупцията, КПКОПИ и социалната програма, а Изборния кодекс. Щях да се зарадвам уважаеми партньори, ако бяхте организирали протести когато не минаха социалните закони“, укори бившите си партньори лидерът на БСП.

Тя разкри задкулисен разговор с “Продължаваме промяната” в предишния парламент, когато Кирил Петков й казал, че е за запазване на хартиената бюлетина, но само за над 60-годишните.

“Тогава смесеното гласуване не беше прието, защото когато стана въпрос, вие казахте: “Ще върнем хартиеното гласуване за над 60-годишните, за да може да си приберете избирателите”, обърна се Нинова от трибуната към седящия на първи ред в парламента Кирил Петков, който втерщено я гледаше. “Тогава ви казах, че нашата битка не е за БСП, а за демокрацията и свободното право на избор”, подчерта се тя.

Нинова разкри, че Божидар Божанов от “Демократична България” ѝ бил казал, че има риск от манипулация на машините,

“Искахте да се върне хартиената бюлетина само за възрастните хора, но аз ви обясних на чист български език, че това е противоконституционно”, разкри мисленето на ПП  Нинова.

Кирил Петков я гледаше с ококорени очи.

“Ако някога сте си мислили да нарушавате Конституцията, този път няма да ви позволим под претекст уж, за да направите нещо за БСП”, заяви тя, гледайки директно Петков в очите.

Нинова попита ПП къде е изчезнал социалният и антикорупционният облик на партията им.

„В предишния парламент на 15 юли 2022 внесохме същия закон за връщане на хартиеното гласуване. Тогава нямаше такава истерична реакция. Казах на Кирил Петков, че имам притеснения. Той извика Божидар Божанов и разговаряхме, че има проблем. В нашия разговор в МС, подчертавам, не в ресторант или апартамент, попитах Божанов има ли теоретична възможност за манипулация и той каза „да“. Е, що за политика е това?“, възнегодува Нинова.

 “Когато управляваш с една партия и ти е необходима власт на всяка цена, тя не е статукво”, жегна на пореден път ПП Нинова.

Тя разкритикува остро ПП, че са се вторачили само и единствено в браненето на машините. Условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма на БСП, а Изборният кодекс, подчерта лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че 47% от хората искат хартия.

“Вие искате от нас да нарушим законите на държавата”, каза Нинова и уточни, че БСП не могат да изтеглят внесения законопроек,т след като той вече е на второ четене.

Нинова е категорична, че тяхната битка е за справедливо отчитане на гласовете, контрол и свободно право на гражданите да избират.

Божанов отговори на Нинова, че манипулира думите му. Посочи, че възможността била теоретична. “Има ли теоретична възможност да падне таванът над нас? Има.

На свой ред Кирил Петков намекна, че в този парламент имало един човек, който  заявил, че ще защитава докрай хартиеното гласуване: “Ще гласувам с ДПС, ГЕРБ, дори с дявола, ако това ми донесе още 15 депутати”. Докато говореше това, Петков гледаше Нинова.

“Много добре знаете, че когато водихме разговор за хартиената бюлетина, имаше хора от вашата партия, които казваха, че хартиената бюлетина е лоша. В миналия парламент знаехме, че хартиената бюлетина не може да мине заради съвестни хора във вашата партия. Но вие ги заглушавате. Имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия, направихте стъпки в тази посока. Но г-жо Нинова, ако ще си правим цитати, много добре знаете, че в тази сграда някой каза: “Ще гласувам с ГЕРБ, с ДПС е дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутата”, припомни Петков по време на дебата за промените в Изборния кодекс.

Нинова отрече думите на Петков от парламентарната трибуна. 

„Освен с процедури, и с лъжи политика не се прави. Свикнахме с лъжи от ПП. Никой не е чувал думите, че ще гласуваме с дявола, защото не са казани. Но очевидно БСП представлява интерес на партии, кръгове икономически, олигархични. Хората преценяват дали хората от БСП не са най-свободните и демократичните и ходят по всички медии и си казват мнението. Да ви питам тук двамата на първия ред – Петков и Вяасилев – когато единия гласува за оръжие, а другия против, това не е проблем във вашата група? Да питам ДСБ, когато ви напускат партията и се разпадате, това не е проблем. Погледнете си вашите партии. Като председател от 6 години съм свикнала да се опитват да ми разбият партията и парламентарната група. И тук има едни от дясно, и да не казвам къде другаде. Недейте да се опитвате и вие, аматьори сте в тази посока, отвърна на удара Нинова.

“Взе да става весело”, иронизира Мустафа Карадайъ.

Според него Атанас Атанасов правел внушения, било разбираемо. И извади друг протокол от ЦИК, след което започна да чете гласове. “В разпределението на гласовете ДБ: с думи – седем, с цифри – седем. Електронния вот – 77”, обобщи той.

След като не намери аргументи по темата на дебата в парламента Асен Василев обвини Нинова, че всеки път взима главата на някой, който не е съгласен с нея.

Г-жа Нинова каза, че сме аматьори в разцеплението на групата на БСП. Изобщо не ни интересува групата на БСП. Това, което ние виждаме, е че в БСП във всеки момент, в който някой гласува различно, вие му вземате главата, каза Асен Василев.

От залата се чу скандиране на името на Явор Божанков.

“Понеже всички питате къде е Божанков, г-н Василев вие сте внесли в следващата точка промяна в три комисии. Защото ви се засича графика? Сега все по-често ще ви се засича като видите гласуването на Изборния Кодекс. Проблемите не са в групата на БСП, вижда дали вашата група подкрепя всичко, което подкрепяте, отговори Георги Свиленски от БСП.

След 4-часови дебати в парламента беше гласувано само наименованието на проекта за промени в Изборния кодекс и заседанието беше закрито.

Епицентър