Овчаров: Досега сме надплатили за газ над 800 млн. Ако има арбитраж, ще платим на “Газпром” още 2 млрд.

Румен Овчаров: Тези младежи (от “Промяната”), без да искат, или много добре знаейки какво правят, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата.

Скандалите около “Джемкорп” се задълбочават. Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които се сключват подобни споразумения. Дали е отменен или не е, не мога да кажа, има институции. Друг е въпросът, че самият меморандум беше абсурден. Пристига една офшорка в България и ние ѝ предоставяме права да прави всичко в енергетиката – от батерии до лицензиране на ядрено гориво, включително и “Топлофикация София”, коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на “Денят ON AIR”.

Но не се ангажира да прогнозира дали в момента има нещо реално зад този меморандум.Playvolume00:07/02:19Energy crisis: Winter could be very difficult for Moldova, its PM tells EuronewsTruvidfullScreen

И ако за клаузата за арбитраж по този документ има много неясноти, то не така е в случая с “Газпром”.

Особено след като арбитражен съд в Стокхолм постанови, че финландската компания “Газум” трябва да плати на “Газпром” повече от 300 милиона евро за доставки на газ, заради неспазване на задълженията по схемата “взимаш или плащаш”. Овчаров прогнозира, че парите, които България ще трябва да плати, ще бъдат над 1 мрлд. евро.

“Обезщетението ще се изчисли на базата на цените, те бяха поспаднали, но пак тръгнаха нагоре и няма да поспадат пак. Всичко ще ни се случи, защото не знаем какво правим. И когато започнат да се случват нещата, ние сме на страната на губещите. Тези младежи, без да искат, или много добре знаейки какво правят, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата. Като почнем с “Газпром”, ние сме надплатили над 800 млн., до края на годината ще ги докараме над милиард, минем през “Мариците”, “Джемкорп”. Такива неща ще се случат в България, че не ми се мисли”, заяви Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Бившият енергиен министър подчерта също, че никой не коментира какво ще се случи с мините. А като поредна заложена бомба посочи ядреното гориво.

“Ние ще минаваме на неруско гориво – как го правим това? Новото гориво не е същото. При една от украинските атомни централи от 48 заредени касети 10 се оказаха разхерметизирани. Трябва да се докаже безопасността”, посочи Овчаров.