Проф. Рачев: Ще се хванем за главите от този антициклон, който носи много дъжд скоро

В петък един средиземноморски циклон ще се образува над Северна Италия и ще се придвижи към Европа. Но да видим какви проблеми имат синоптиците? Като погледнем какво казват различните центрове, ще се хванем за главите заради разминаванията на моменти, това каза в типичния си колоритен стил в ефира на bTV тази сутрин проф. Георги Рачев. 

Ще вали и събота, и в неделя, та дори и в понеделник. Но, ако този антициклон си следва пътя и ако го затисне на Балканите, ще вали повече от 20-30 литра. Но това е, ако… ако… ако… Следим промените непрекъснато. Нашият европейски център смята, например, че този циклон ще мине към Гърция, съответно, ние ще останем по-далеч от него и валежите при нас ще бъдат по-малко.

Така или иначе обаче, няма да се разминем без валежи, както и без характерното за този период от годината понижение на температурите, категоричен е климатологът.

В сряда температурите ще са добри, над нормата, до петък, след което настъпва захлаждането. В петък вече ще говорим и с детайли.

През октомври в цяла Европа беше по-топло, но вече на места и дъждовно. Дръжката на сладоледа отчете Швейцария, където беше много топло, най-топло от 160 години насам, каквато е информацията.

Да се върнем на нашата георграфска ширина – още в четвъртък ще стане ясно колко по-хладно ще започне да става оттук нататък. Да не забравяме, че ние сме в края на есента, все пак, а декември месец е зима.

Захлаждането ще продължи и в понеделник. Във вторник обаче, не ни очакват арктически студове, както някои прогнози стряскат, даже ще е по-топло за сезона време – говоря за 3-ти, 4-ти, 5-ти, до Архангелов ден.

По морето традиционно градусите ще бъдат много по-високи, ще бъде топло и слънчево, защото процесите там в това отношение идват със закъснение.

Това, което можем да очакваме за ноември месец, е температурите да са с 1 градус над нормата, а нормата е между 6 и 9 градуса, 10 градуса по морето. Иначе казано – по-топло време.

Като цяло ще бъде доста сух месец, но с доста динамични прогнози, които ще следим постоянно.

Скоро, когато застудее, над София, както и над всички български градове, ще започнем да виждаме и слана.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!