Тъжна вест: Напусна ни легендарен джаз музикант, свирил в оркестрите на Еди Казасян, Леа Иванова и Лили Иванова / СНИМКИ

Легендарният джаз музикант – саксофонистът Емануил Манолов-Бадема почина на 12 ноември на 87-годишна възраст, съобщиха неговите близки.

Името му е свързано с оркестрите на Еди Казасян и Леа Иванова, Васко Алипиев, Хорст Крюгер – секстет, Клаус Ленц. Свирил е в група “Макове” на Лили Иванова и като солист в Биг бенда на БНР под ръководството на Вили Казасян. Бил е и ръководител на оркестъра “Дикси Суинг”.

В Музикалното училище в София получава класическо образование, но съвсем рано „разочаровал“ своя учител по кларинет. Открил магията на „свободната музика“, той остава с нея повече от шест десетилетия. 

“Веднага след 9 септември 1944 г. у нас имаше различни чуждестранни мисии – американски, английски. Джазът все още не беше забранен. Това се случи по-късно, когато мисиите прекратиха дейността си. Стилът беше обявен за „упадъчен“, а саксофона наричаха „капиталистически инструмент“. Независимо от това, през 50-те години на ХХ век в София, Пловдив, Русе имаше музиканти, които свиреха джаз”, разказа преди години в свое интервю за БНР саксофонистът.

Бадема дълги години бе солист на Биг бенда на БНР под диригенството на Вили Казасян


“Диригентът на оркестър „Оптимистите“ Божидар Секеларев сключи договор с Български държавен цирков театър. Така можехме да пътуваме в чужбина. Солистки бяха Леа Иванова, Снежка Добрева, Лиана Антонова. Правехме матинета преди представленията, на които репертоарът ни беше от „забранената музика“. След това започнах с оркестъра на Васко Алипиев  в бар „Астория“. 

Другото култово място от онова време, в което звучеше джаз, беше в бирхалето на ресторант „България“. Голяма част от посетителите в нощните заведения бяха чужденци и нямаше контрол върху репертоара.

Случайна среща с голямата певица Леа Иванова ме направи част от нейния бенд.

Познавахме се добре, тя имаше договор за Германия, но й трябваше още един саксофонист и ме покани. На трамвайно билетче (нямахме друг лист) Леа написа бележка до служителя в Концертна дирекция, от когото зависеше да получа паспорт за чужбина. Изглеждаше ми несериозно, но бележката свърши работа и аз заминах”, върна се назад в спомените си Бадема.

Следват много успешни концерти във Фридрихщат Палас, където оркестърът на Еди Казасян и Леа Иванова участват в програмата. По-късно в Германия Бадема работи с известни имена – оркестъра на Линденберг, Хорст Крюгер секстет, оркестъра на Клаус Ленц. Общо десет години музикантът работи активно в Германия.

Завръща се в България, но отново тръгва на път – този път с “Макове”, групата, която съпровожда Лили Иванова. У нас саксофонистът е известен преди всичко като солист на Биг бенда на БНР. Стотици са соловите му пиеси, записани за фонда на нашата медия. Дълги години Емануил Манолов ръководи и „Дикси Суинг“ – неголям оркестър, с който свири допреди десетина години.

“Прекрасен човек и музикант е отлетял към рая. Бадема – написа във фейсбук Калин Вельов. – Спомням си първите ми години на каравана на Градина. Неговата беше зад моята. Още се учех да карам сърф и го гледах с удивление как елегантно влизаше от плиткото с неговия сърф и излизаше пак там напълно сух. Видя плам в очите ми и накрая на сезона ми подари своя трапец. Пазя го. Говорихме на много теми всеки ден. Невероятен сладур и страхотен музикант. Остават спомените, Бадем!”, тъжи Калин Вельов.

Опелото на Емануил Манолов-Бадема ще се състои в сряда, 16 ноември 2022 г в църквата “Света София” от 12.00 часа.

Лупа бг