Баща на 2 деца се разплака заради СНИМКА на второкласника Ники и натъжи мрежата

Публикация привлече вниманието на хиляди българи в социалната мрежа Фейсбук. Става въпрос за второкласник на име Ники, който в това студено време ходи на училище по сандали и без яке.

За видяното сигнализира баща на две деца, пише Sofia24.bg. Ето цялата публикация на мъжа без редакторска намеса:

Това е Ники. Той е ученик във втори клас в сегрегирано училище в малко българско градче. Ники се справя добре по математика – смята бързо, но пък пише доста трудно цифрите (за възрастта си). Ники седи на последния чин – сам. Ники е усмихнат, игрив и сякаш доволен от положението си.

Първото нещо, което ми извади очите при влизане в класната стая, бяха оголените крака на Ники. Може би защото съм баща на две деца? Може би защото съм ходил с галоши, скъсани обувки… на училище и съм стоял с часове с мокри крака – докато се прибера вкъщи. Но никога не съм ходил на училище със сандали и къси (очевидно малки) чорапи в началото на зимата. Времето днес бе дъждовно. Ники няма и зимно яке. Той нямаше никакво яке. Но Ники е на училище всеки ден – думи на директорката. И е ангажиран.

Очите ми се пълнеха през цялото време, но се овладявах и си търках очите, все едно нещо ми е влязло – има деца, учители…, все пак. А си бършех сълзите, тайно, да не разбере никой. И пак му гледах краката. После го питах нещо… и си тръгнах. Излязох от класната му стая. А той все така щастливо играеше и смяташе с връстниците си.

Не, няма да кажа къде живее Ники и кое е училището. Ако се огледаме и спрем за миг, ще видим хилядите деца, които пропускаме, защото сме свикнали – те са такива, те не искат, при тях е така и т.н.

Ники ще има топли обувки, яке, шапка и чорапи. Но не всяко дете като него ще има.

Днес преоткрих за пореден път защо обичам работата си (това е смисъл на живот по-скоро) и има огромен смисъл от това, което правим със стотици съмишленици. Даже тук не искам да коментирам поредният самозванец, който иска да изтрие точно деца като Ники от образователната ни система – като с гумичка молив. Но Ники е България и нейното бъдеще! Докато ме има, ще се боря тези деца да са видими, но и да доживеят справедливост.

Olga Ninova-Trayanova, благодаря ти, че ме направи част от този (емоционален житейски) JUMP Math урок“.

Блиц