Евродепутатите от БСП гласуваха против резолюцията на ЕП, обявила Русия за “спонсор на тероризма”

От общо 12 евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, гласували против резолюцията, с която Русия се обявява за спонсор на тероризма, 5-ма са българските социалисти от политическата група. Това сочат резултатите от вота по документа.

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си така:

“Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация.

Със самата тази тежка риторика  в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо”.

Най-много отрицателен вот по резолюцията има от групата “Идентичност и демокрация” – 26 души. От българските евродепутати във вота не са участвали Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

В документа парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени. В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.


Източник: БНР, Гласове