Жителите от пострадалите села в Карловско не са получили и стотинка от събраните дарения

Малко повече от два месеца след наводненията в Карловско, когато институциите обещаха помощ на живеещите там, разбираме за съществуването на множество проблеми. Става ясно, че обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони. А детската градина, която сами са възстановили в Каравелово, ще бъде затворена и децата ще бъдат пренасочени към съседно село.

Очакваме след писмата, които сме изпратили до институциите, да има позитивна реакция. Това обясни пред БНР Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово.

„Основният проблем е, че само ни се обещават. Трябва постоянно да настояваме , да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга“. 

Все още не сме получили нищо от даренията, натрупани в общинската сметка, заяви тя в предаването „Преди всички“. 

„Те все още не са разпределени, а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент. Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко“.

Детската градина в Каравелово е в близост до реката, но конструктивно не е много пострадала, обясни Ани Иванова. 

„Вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие. Няма окончателно становище относно конструктивната й издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет“. 

И в момента има сеч на дърва в близост до едно от поройните дерета, сигнализира тя и обясни, че жителите разполагат със снимки и координати. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Ани Иванова може ад чуете в звуковия файл.