Украинци са двамата задържани трафиканти на мигранти край Стара Загора

Нова гонка с нелегални мигранти днес по обяд край село Ракитница на пътя между Чирпан и Стара Загора. Задържан е бус с 23-ма мигранти след преследване от полицейски автомобили. Трафикантите са украински граждани.

В района на 205-и км на АМ “Тракия” е бил забелязан от полицейски служители микробус с полска регистрация. Той не е спрял на стоп палка и след продължило над 70 км преследване по магистралата и впоследствие и в населени места се е стигнало до ПТП, при което няма пострадали. Двамата украински трафиканти се опитали да избягат, но след продължително преследване са били задържани. 

Управляваният автомобил е бил шофиран с около 140 км/ч и в населените места, създавайки реална опасност за другите участници в движението. Преминал е през с. Плодовитово, през Чирпан и се е насочил към с. Ракитница, където е спрял. Двамата трафиканти са започнали да бягат от полицейските служители, но след около 2 км преследване те са задържани. 

“Това наистина е ежедневие и не знам до колко това е война от страна на държавата, но ако се води тя е отбранителна. Всеки ден е изложена на опасност пътно-транспортната обстановка, т.е. има потенциална опасност за нови и нови жертви. Оказва се, че по пътищата трябва да има табели, на които да пише: Внимание! Свободно преминават мигранти”, каза Румен Попов, заместник апелативен прокурор на Пловдив.

По първоначални данни е имало и друг микробус, който в последствие е открит празен. Прокурор Попов каза още, че едва ли не трябва постоянно трябва да се оглеждаме по улиците освен за безумни шофьори, но и за трафиканти на мигранти.

“Образуваното досъдебно производство е за това, че на 25 ноември 2022 г. в с. Ракитница, община Стара Загора, с цел имотна облага противозаконно са подпомогнати 23-ма чужденци – граждани на Сирия и Ирак, всичките мъже, да преминат незаконно през страната. За целта е използвано МПС с полска регистрация”, обясни Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора.

„Все още се проверява съдебното им минало, криминално минало“, допълни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Украинските граждани са задържани за 72 часа. Нелегалните мигратни са от Сирия и Ирак, а микробусът няколко пъти е влизал от Сърбия у нас, а последно е минал през ГКПП „Дунав мост“.