Daily Mail: Русия премества около 100 ракети с голям обсег, което поражда сериозни опасения

Във Великобритания заявяват, че е установено преместването на 100 ракети с голям обсег в Русия.

Става въпрос за сто ракети с голям обсег, предназначени за системите С-300 и С-400, с обсег до 400 км. Според Daily Mail ракетите са били прехвърлени в Русия от територията на Беларус и във Великобритания това предизвиква много сериозни опасения.

Според британски журналисти и анализатори преместването на ракети от Беларус в Русия може да е индикация, че Украйна може да подготвя мащабни удари срещу руска територия, както с ракети, така и с безпилотни апарати.

Освен това във Великобритания продължава да се разпространява информация, че такива ЗРК могат да се използват за поразяване на наземни цели. Това е много малко вероятно, тъй като точността на такива ракети в ограничена зона, дори и при използване на сателитно насочване, би била сравнително ниска.

Засега няма официални изявления на руското министерство на отбраната по повод подобна публикация в британските медии, но е твърде вероятно ракетите да се използват като средство за повишаване на отбраната на фона на неотдавнашните ракетни нападения от Украйна.