Кои са 5-те най-малки градове в България?

Най-малките градове у нас са по-малки от много от родните ни села

Броят на селата в България е многократно по-голям от тези на градовете, макар населението да е съсредоточено в по-големите ни градове. Броят на големите градове е скромен, преобладават малките градове.

Още по-любопитен е фактът, че най-малките градове у нас са по-малки от много от родните ни села. Знаете ли кои са най-малките градове в България? Вероятно са ви известни като имена или дори сте ги посещавали, но нямате представа, че са част именно от тази класация, пише Actualno.com.

Най-малките градове в България – нашите топ 5

Цели 257 града в България по данни от последното преброяване са с население под 1000 души, което ги прави по-малки от най-големите ни села. Петте най-малки градове в България са:

1. Мелник

Най-малкият град в България – Мелник – е много по-малък от множество селца. Данните от НСИ от последното преброяване на населението през 2021 година сочат, че в градчето живеят по-малко от 200 души – точно 171. С този брой население градът се нарежда не просто сред 5-те най-малки градове в България, но заема челното място като най-малкият български град. Над 2500 родни села са с население по-голямо от това на най-малкия ни град. Данните от 2021 година сочат, че точно 2561 села са по-големи от Мелник, а други 20 са с население колкото това на града.

Населението на Мелник по време на първото преброяване през 1934 година е било 552 души и от тази година до днес намалява, за да достигне до под 200 души. Градчето е част от област Благоевград и е много близко разположено до гръцката граница.

2. Маджарово

В сравнение с Мелник хасковското градче Маджарово е цели почти 3 пъти по-голямо – 567 души населяват този български град според данните от последното преброяване през миналата година. Градчето, попадащо в топ 5 на най-малките градове в България, е известно като местообитание на единствената колония от белоглави лешояди у нас – факт, който допринася за развитието на екотуризма в града.

3. Плиска

Старата българска столица на Дунавска България, някога пищна и богата, днес е сред най-малките градове в България, чието население е точно 792 души. Градът обаче е популярно място за туризъм, което се дължи на историческото му минало и на националния историко-археологически резерват „Плиска“, културно-историческия комплекс „Стара Плиска“, Голямата базилика и други археологически и исторически обекти, любими на туристите.

4. Брусарци

Градът е сред най-малките градове в България със своето население от едва 882 души. Градът е известен с това, че там се е провела първата стачка в историята на страната ни. Областта, в която е разположен, е Монтана.

5. Клисура

Град-символ на Априлското въстание, град-история и град-магия. Макар да е населен от само 878 души Клисура е голям град, голям не като територия и население, а като минало и събития, като памет и история. Разположен е в област Пловдив и се радва на интерес от страна на посетителите именно заради своята роля в Априлското въстание – градът е мястото, на което започва борбата на народа ни за свобода, нещо, за което местните жители заплащат с живота си.

В недалечното минало Клисура е бил и град, известен с розовото масло, което се произвеждало във внушителните над 80 розоварни там.

Както може би и сами забелязвате, най-малките градове в България са най-малки само по брой жители. Богата им история и култура, миналото и природата им ги прави големи в сърцата ни и ни напомня, че размерът понякога просто няма значение.