Няколко посолства на Украйна в ЕС получиха колети с животински очи

Няколко украински посолства в Европа са получили “кървави пратки”, които съдържат животински очи, съобщи днес министерството на външните работи на Украйна, цитирано от Ройтерс.

Агенцията, цитирана от БТА, отбелязва, че през последните дни в Испания бяха изпратени няколко писма бомби до адресати, подкрепящи Киев.

Пакетите, напоени с течност с характерен цвят и миризма, са изпратени до посолствата на Украйна в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, до генералните консулства в Неапол и Краков, както и до консулството в Бърно, каза във “Фейсбук” говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Освен това неизвестни лица са нанесли щети на входа на дома на посланика на Украйна във Ватикана, а украинското посолство в Казахстан е получило сигнал за бомба, който впоследствие се е оказал фалшив, съобщи УНИАН.

Американското посолство в една европейска страна е получило писмо, което е съдържало ксерокопия с критични статии за Украйна.

“Има основания да се счита, че срещу посолствата и консулствата на Украйна се провежда добре планирана кампания на терор и сплашване. Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се опитват да ни уплашат. Но ние и занапред ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна”, подчерта външния министър Дмитро Кулеба.

“Призоваваме чуждестранните правителства да гарантират максимална защита на украинските дипломатически служби в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения”, призоваха от министерството на Кулеба.

Чешката полиция каза, че заради подозрителен пакет е затворила украинското консулство в Бърно, чиито служители са били евакуирани, наред с хората в района, включително една детска градина, предаде ДПА.

Пратката е приличала на писмата бомби, изпратени до известни политици и посолства в Испания.

Източник: dnes.dir.bg