Франция също призна, че са измамили Путин за Украйна

След скандалните признания на фрау Меркел преди няколко седмици – Франция също призна, че са измамили Путин за Украйна:

“Минските споразумения бяха опит да се даде време на Киев, да укрепи армията си!”

Това заяви бившият френски президент Франсоа Оланд, който заемаше поста от 2012 до 2017 г…

Той отбеляза, че геополитическата ситуация след 2014 г. не е била благоприятна за Украйна, а Западът е имал нужда от глътка въздух.

Франсоа Оланд пред Kyiv Independent:

“Ангела Меркел беше права… От 2014 г. насам Украйна засили военния си потенциал. Наистина украинската армия е напълно различна от тази през 2014 г. Тя стана по-добре обучена и оборудвана. Това е заслугата на Минските споразумения – че Киев получи такава възможност“, поясни Оланд.

Според него геополитическата ситуация след 2014 г. не е била благоприятна за Украйна и Западът е имал нужда от глътка въздух.

В началото на декември в интервю за Die Zeit бившият канцлер на ФРГ Ангела Меркел също определи Минските споразумения като опит да се даде време на Украйна да укрепне.

По думите й всички разбират, че проблемът не е решен и конфликтът в страната е замразен. В същото време през 2014 г. НАТО не можеше да предостави на Киев оръжие в степента, в която го прави сега.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин призна, че изявлението на бившия германски канцлер е било неочаквано за него.

Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, подписани през 2015 г., предвиждаха прекратяване на огъня, изтегляне на тежките въоръжения от фронтовата линия, както и конституционна реформа, ключовите елементи на която трябваше да бъдат децентрализацията и приемането на закон за специалния статут на някои райони на Донецка и Луганска области. Те така и не бяха реализираха.