САЩ и Германия изпращат танкове на Украйна. Отговорът на Кремъл: Ще изгорят на фронта

САЩ и Германия изпращат танкове на Украйна

14 германски „Леопарда” от Берлин и близо 30 американски тежки машини „Ейбрамс” ще заминат за украинския фронт

Развитие по казуса със западните танкове за Киев. И Германия, и Съединените щати ще доставят свои машини на Украйна. Това съобщават западни медии, които се позовават на източници на високо ниво. Кога ще се случи това – все още не е ясно, съобщава NOVA.

14 германски „Леопарда” от Берлин и близо 30 американски тежки машини „Ейбрамс” ще заминат за украинския фронт. Развръзката идва след седмици колебания от Вашингтон и Берлин – кой да изпрати така чаканата от Киев помощ. И двете страни настояваха това да е другият.

”Да се твърди, че това разделя НАТО или по някакъв начин поставя под въпрос международната сигурност в Украйна, е просто твърде преувеличено”, каза Джон Кърби.

Дебатът за танковете се превърна в едно от най-видимите разногласия до този момент.

“Много усилия, много думи, много обещания. Но е важно да не се губи връзка с реалността. Не става въпрос за пет, 10 или 15 танка. Нуждата ни е много по-голяма”, каза Володимир Зеленски.

Съединените щати твърдяха, че техните “Ейбрамс” са трудни за поддръжка и използват самолетно гориво, затова за Киев по-подходящи били германските танкове. Берлин даваше смесени сигнали и така и не се разбра защо забавят процеса, както за себе си, така и за другите държави, които притежават германски танкове. Полша е една от страните, които изяви желание да помогне на Киев. Но доскоро не можеше, защото нямаше позволение от Берлин.

Моравецки обвини германците, че се бавят и е очевидно, че не искат да помогнат на Украйна.

Тонът на германците е по-дипломатичен.

“Настоятелно окуражавам нашите партньори, които имат танкове „Леопард” да започнат да обучават украинските военни как да работят с тях”, каза Писториус. В Берлин, мнозина обясняват това поведение на властите с лошите спомени от Втората Световна война.

Закъснялата реакция на Берлин да изпрати танкове на Киев предизвика критики, но и редица шеги в социалните мрежи. Като този колаж на предполагаемия мобилен телефон на президента Путин, който днес е пълен с пропуснати повиквания от Олаф Шолц и редица съобщения: „съжалявам, опитах!”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че бойните танкове “Ейбрамс” от САЩ за Украйна ще “изгорят” и определи съобщенията за възможността те да бъдат доставени на Киев, като скъпа, но безполезна прищявка, съобщиха Ройтерс и ТАСС, пише БТА.

Песков каза също, че Часовникът на Страшния съд “наистина тревожно” се е преместил по-близо до полунощ.

“Ситуацията като цяло е наистина тревожна”, каза Песков, като призова за трезва оценка на напрежението между Русия и Запада около кризата в Украйна.

Говорителят на Кремъл каза, че няма перспектива за каквото и да било разведряване, базирайки се на “линията, избрана от НАТО под ръководството на САЩ”. Песков призова за бдителност, за да се предотврати рискът от ядрена война.

Часовникът на Страшния съд, създаден от организацията “Бюлетин на атомните учени”, за да илюстрира колко близо е дошло човечеството до унищожаването на света, премести вчера неговата стрелка на 90 секунди преди полунощ в 2023 г., което е с 10 секунди по-близо от последните три години насам.

На пресконференция във Вашингтон президентът на “Бюлетин на атомните учени” Рейчъл Бронсън обърна внимание на “тънко завоалираните заплахи на Русия да използва ядрени оръжия”, припомня Ройтерс.