Твърд отпор! Връщаме посланика ни от Скопие, възможно е отново да наложим вето!

Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в парламента.

Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства, добави той.

“Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава”, каза още министърът на външните работи.

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие, едва когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков, стано ясно още от изказването на външния министър Николай Милков пред журналисти.

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник.

Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков пред външната комисия в парламента.

Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

А запитан как трябва да изглеждат “реалните стъпки” на РСМ срещу езика на омразата каза: “Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой (Ламбе Алабаковски – б.а.)?”

Запитан как гледа на призивите на външния министър на РСМ Буяр Османи да се спре с провокациите и от българска страна, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов отговори: “За тангото са нужни двама.”

Ангелов осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и че не е издирван, както се твърдеше.

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с РСМ от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път, трябва да свърши поетите си ангажименти, каза Милков.

Той добави, че Християн Пендиков получава заплахи по интернет, докато лежи в болницата. Това според Милков говори за пълна безнаказаност на хората, които изпращат тези заплахи, че те няма да бъдат идентифицирани изобщо.

Заради нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков външната комисия в парламента изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Николай Милков и българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

След изслушването във външна комисията Милков коментира:

Ако РСМ продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

Българинът Християн Пендиков беше пребит  на 19 януари вечерта в Охрид. Той получи тежки травми и в момента се лекува във ВМА-София. По-рано тази седмица президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи да бъде забранен достъпът до Северна Македония на „един евродепутат и няколко други лица от България”.

От своя страна държавният глава Румен Радев заяви, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, „така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край”.