И след посещението на границата ни: Австрия твърдо няма да пусне България в Шенген!

Австрия ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на два милиарда евро на България за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев.

Двамата държавници се запознаха на място край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. 

“Видяхме на място какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрийската страна подкрепя усилията на България и желанието да усили тази охрана, ще се застъпим пред ЕК за тези 2 млрд. евро за засилване на защитата по границата. Те ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна техника за наблюдение, термокамери, инфраструктура”, заяви Нехамер.

Той изрази благодарност на българската страна за усилията за справяне с мигрантите. Но не отговори дали Австрия ще свали ветото за влизане на България в Шенген.

“Нужно е да укрепим усилията за охрана на границата, да намалеят установените мигранти в рамките на Шенген. Трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия не са сами срещу този проблем”, посочи канцлерът.

Президентът Румен Радев уточни, че миграционният натиск е нараснал, нелегалната миграция е предизвикателство за цяла Европа. Той коментира, че това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън него. 

“От това губи и Австрия, защото е инвеститор номер едно в България. Искаме да ценим и времето на нашите граждани, които губят време в чакане по КПП-та. Вярвам, че ще намерим рационално решение в обозримо бъдеще. С канцлера споделяме общо убеждение, че охраната е общ ангажимент за всички държави членки”, каза Радев.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!