Майка на две деца е в кома след серия операции, близки обвиняват медиците

Лекарите се борят за живота на млада жена, която има две деца.

Млада жена е в медикаментозна кома след операция, заради съмнения за перфорация в корема. Пред Bulgaria ON AIR близките ѝ заявиха, че подозират лоша лекарска преценка. Сигнализират и за грубо отношение от страна на медицинските лица.

Кошмарът за семейството на 38-годишната Ирена Павлова започва на 31 януари, когато жената е изпратена по спешност от болницата в Своге до столичната “Пирогов” заради съмнения за перфорация в корема. Към този момент тя е в съзнание и се движи самостоятелно. Лекарите потвърждават диагнозата ѝ и правят операция.

“Докторът ни обясни как е преминала операцията. Каза, че това което е видял, са били дивертикули на дебелото черво, че е отстранил 10 см, защото не се е видяло къде е пробивът”, разказа майката на Ирена – Емилия Колева.

Три дни след операцията обаче състоянието на Ирена се влошило – започват болки в корема, покачване на телесната температурата. Необходимо е да се направи втора операция.

10 дни след втората операция лекарите правят и трета интервенция. Установява се, че състоянието ѝ е много тежко. А близките се усъмняват, че има лекарска грешка. Отправят искане към Министерството на здравеопазването с молба за външен консултант и след дълго чакане се срещат с директора на болницата.

“Каза ни, че може да потърсим външен консултант. Обръщам се към министъра на здравеопазването да провери подчинените му – как може на близки в тежко състояние да се сравнява коремна кухина с нецензурни думи”, заяви Емилия.

Освен че са огорчени от грубото отношение, близките на Ирена настояват и за проверка от МЗ, тъй като се съмняват, че до състоянието на жената се е стигнало след лекарска грешка. Настояват и за съдействие при откриването на външен консултант с надеждата той да помогне на младата майка да се върне обратно при децата си у дома.

“Сестра ми е на 38 години. В момента е по майчинство, има бебенце. Винаги е била до децата си, дори за един ден не се е отделяла. Голямото дете постоянно пита къде е мама и защо не се прибира”, каза сестрата на Ирена – Теодора.

В своя позиция от “Пирогов” посочиха за Bulgaria ON AIR, че лично директорът на болницата е поставил резолюция “за пълно съдействие” на всяко искане от страна на близките. Назначена е проверка по случая, за да се установи дали става дума за пропуски по време на лечението. От Министерството на здравеопазването съобщихa, че проверката ще бъде извършена от “Медицински надзор”.