Мистерията с китайския балон – усъвършенстван ИИ ли стои зад него? Появи се и още един…

Китайският балон за наблюдение, който Пентагонът откри да лети над чувствителни американски обекти за балистични ракети, може да се ръководи от усъвършенствана технология за изкуствен интелект, твърди Уилям Ким, специалист по балони за наблюдение в мозъчния тръст Marathon Initiative във Вашингтон.

Втори китайски балон за наблюдение беше забелязан по-късно над Латинска Америка, те са ценно средство за наблюдение, което е трудно да се свали.

Ръководени от изкуствен интелект?

Ким каза, че първият китайски балон изглежда като нормален метеорологичен балон, но с различни характеристики. Той има доста голям, видим “полезен товар” – електрониката за насочване и събиране на информация, захранвана от големи слънчеви панели. И изглежда има усъвършенствани технологии за управление, които американската армия все още не е пуснала във въздуха.

Изкуственият интелект направи възможно балонът, само като разчита промените във въздуха около него, да коригира височината си, за да го насочи, където иска да отиде, каза Ким.

“Преди или трябваше да имаш връзка, или просто да го изпратиш нагоре и той отива, където вятърът го отнесе. Това, което се случи съвсем наскоро с напредъка в изкуствения интелект е, че можете да имате балон, който не се нуждае от собствена система за движение. Просто чрез регулиране на надморската височина той може да контролира посоката си.“ Това може да включва и радиокомуникации от домашната му база, каза той. Но „ако целта е да се наблюдават силози (на междуконтинентални балистични ракети), което е една от теориите, не е задължително да му казвате да коригира местоположението си“, добави той.

Какви са предимства пред сателитите?

Понеже сателитите стават по-уязвими за атаки от Земята и космоса, балоните имат различни предимства, твърди специалистът. Първо, те не се засичат лесно на радарите.

“Те са от материали, които не отразяват, те не са метал. Така че, макар тези балони се увеличават до доста големи размери, откриването на самия балон ще бъде проблем“, каза той. И полезният товар, ако е достатъчно малък, може да бъде пренебрегнат.

Балоните също имат предимството да държат относително стационарни позиции над цел за наблюдение, в сравнение с постоянно орбитиращи сателити, използвани от шпионските агенции за правене на снимки.

Може ли случайно да е навлязъл във въздушното пространство на САЩ?

Ким нарече “реална възможност” китайски балон да е бил предназначен да събира данни извън границите на САЩ или много по-високо, но да не функционира правилно. „Тези балони не винаги работят перфектно“, каза той.

Балоните обикновено работят на височина от 65 000-100 000 фута (20-30 километра), а този е на около 46 000 фута, каза той.

“Това определено е малко ниско… Ако искате да е по-трудно за забелязване, ако искате да е по-трудно за сваляне, тогава би имало смисъл да работите на по-високи височини.“

Защо САЩ не могат да го свалят?

Да свалиш балон не е толкова лесно, колкото звучи, каза Ким.

“Тези балони използват хелий. Това не е Хинденбург, не можете просто да го изстреляте и тогава той да избухне в пламъци. Ако пробиете дупки в него, той просто ще изтече много бавно”.

Междувременно втори китайски балон е забелязан да лети над Латинска Америка. Това бе потвърдено от официални лица, но не се уточнява, къде точно е засечен.

Според прессекретаря на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър това е втори китайски балон, но той казва, че засега не разполагат с повече информация.

От китайското външно министерство бе потвърдено, че първия балон, който бе видян над щата Монтана, е техен, но твърденията са, че той не е шпионски, а метеорологичен балон отнесен от вятъра.

Според американските служби обаче балонът е за наблюдение и е в нарушение на международното право и суверенитета на САЩ.

В тази връзка държавният секретар Антъни Блинкън отложи планираното си пътуване следващата седмица до Китай, а високопоставени служители на отбраната заявиха, че балонът не е свален от съображения за обществена безопасност, но САЩ използват контраразузнавателни мерки, за да намалят видимостта и да ограничат възможностите му.

Още след появата на първия балон републиканците разкритикуваха администрацията на Байдън, че не е направила необходимото той да бъде свален .

/БГНЕС, БНР