Чудото на живота: Спасени на 6-ия ден след престой под руините!

Двумесечно бебе бе спасено живо 128 часа след разрушителните земетресения в Южна Турция, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция.

Детенцето е извадено от отломките на разрушена сграда в Искендерун и е откарано в болница, допълни БТА.

Pulling a two-month-old baby alive after three days under the rubble in Turkey pic.twitter.com/1ePEIkZiDH

— Muhammad Smiry 🇵🇸 (@MuhammadSmiry) February 8, 2023

Според експерти критичният прозорец за спасяване на оцелели е 72 часа, но въпреки това спасители успяват да извадят живи хора от руините и днес, на 6-ия ден след трусовете.

В социалните мрежи и по телевизиите хора от засегнатите от земетресенията райони призовават за спешна помощ, твърдейки, че от разрушените сгради все още се чуват гласове на оцелели.

Място: град Адъяман. Ден 6-ти след унищожителните земетресения с център Кахраманмараш (Южна Турция).

Садък Тунч от град Адъяман бе спасен 125 часа след трусовете, които разтърсиха преди 6 дни Южна Турция. Мъжът е бил затрупан под руините на 7-етажен жилищен блок, пише БТА.

Спасителен отряд от турски миньори разбира, че мъжът е жив под руините и часове наред се мъчи да стигне до него. Накрая усилията им се увенчават с успех.

Миньорите-спасители започват да се прегръщат от радост, когато успяват да извадят изпод руините затрупания мъж, а близките му отправят молитви на благодарност към бога.

Спасяването на жив човек 125 часа след началните трусове се счита за чудо.

Първите думи на мъжа, след като видял бял свят, били как са децата му. Той заплакал, когато му съобщили, че са живи и здрави.

След оказаната му първа помощ, спасеният е откаран с линейка в болницата.

В Сирия изпод развалините бяха извадени трима души, а в Турция беше спасена бременна жена и 7-годишната ѝ дъщеричка.

Жената и момичето са оцелели по бетонните отломки 115 часа след първия трус в Газиантеп. Макар и в тежко състояние, те са настанени в болница. Според спасителите шансовете за още оцелели след пет денонощия в студа вече клонят към нула. Помощта от света вече е предимно от храни, медикаменти и медицински екипи в помощ на оцелелите, информира bTV.

Без шум и фанфари се включваме към международната помощ, със знанията и опита, които нашите лекари притежават. Има достатъчно опит и познания да помогнат много за физическото и психическото оцеляване на пострадалите”, каза Хуан Карлос, началник на медицинската бригада на Куба.

Междувременно по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) жертвите на земетресенията от 6 февруари в Турция надхвърлиха 20 000 души, а ранените са над 80 000. По численост жертвите са повече от тези от разрушителното земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер през 1999 г., което порази района на Истанбул и Мармара. Тогава по официални данни загиналите бяха около 17 хиляди, а ранените около 50 хиляди.