“Берлинале” отличи като най-добро актьорско изпълнение ролята на дете, което търси половата си идентичност

Наградата на “Берлинале” за най-добро актьорско изпълнение в главна роля тази година отиде при дете – София Отеро. Тя играе 8-годишно дете, което търси своята полова идентичност, в испанския филм “20 000 вида пчели”.

Отличието, което е полово неутрално, замества наградата за най-добър актьор или най-добра актриса. “Сребърна мечка” за поддържаща роля спечели австрийката Тиа Ире за ролята си в “До края на нощта”, където играе транссексуална жена, която работи под прикритие с полицай за разкриване на наркомрежа.

Документалният филм “На Адаман” (“Sur l’Adamant”) на френския режисьор Никола Филибер спечели наградата “Златна мечка” за най-добър филм на Берлинале, предаде ДПА. Филмът разказва за “Адаман” – център за грижи за възрастни с психични разстройства в Париж. 

Наградата на “Берлинале” за най-добро актьорско изпълнение в главна роля тази година отиде при дете – София Отеро. В испанския филм “20 000 вида пчели” тя играе 8-годишно дете, което търси своята полова идентичност. Отеро е най-младата лауреатка в историята на Международния филмов фестивал в Берлин. Начинаещата актриса получи със сълзи на очи статуетката си за най-добро актьорско изпълнение в главна роля – отличието, което е полово неутрално, замества наградата за най-добър актьор или най-добра актриса. “Искам да благодаря на журито, че повярва в мен”, каза Отеро на сцената. “Тази награда е нещо много специално за мен”. 

Австрийката Тиа Ире бе отличена със “Сребърна мечка” за поддържаща роля за превъплъщението си в “До края на нощта” на режисьора Кристоф Хохауслер. Тя играе транссексуална жена, която работи под прикритие с полицай за разкриване на наркомрежа. 

Голямата награда на журито получи драмата “Червено небе” на режисьора от Германия Кристиан Пецолд. Филмът разказва за връзка, която се развива във ваканционна къща на брега на Балтийско море.

Германката Анджела Шанелец спечели “Сребърна мечка” за най-добър сценарий за продукцията си “Музика”.

“Сребърна мечка” за изключителен артистичен принос бе присъдена на Хелене Луварт за операторско майстрство за драмата “Диско бой”. В нея актьорът Франц Роговски е в ролята на мъж, който бяга във Франция и се присъединява към чуждестранния легион.

Тазгодишното 73-то издание на Берлинале успя да се върне към обичайния си формат след ограниченията, въведени заради КОВИД-19. На червения килим в Берлин се завърнаха много звезди. 

Шон Пен дойде да представи документален филм, посветен на Украйна по време на руското нашествие, а певецът Боно от Ю Ту пък връчи отличието за цялостен принос на легендарния режисьор Стивън Спилбърг.

Заедно с фестивалите в Кан и Венеция, Берлинале е един от големите филмови форуми в света. Тази година той се провежда за провежда за 73-и път.

Източник: БТА