Британско изследване: Шосетата в България носят най-много смърт в катастрофи с камиони в Европа

Най-опасните пътища за движение на товарни автомобили в Европа се намират в България, сочат данните от анализа на британската компания SNAP, която се занимава с разплащания в транспортния сектор. Критерият, който използват аналитиците на компанията, е статистиката за относителния дял на загиналите товарни шофьори на всеки 10 хиляди мили (16 хиляди километра). В България на 10 хиляди мили шосета се падат 3,697067296 или коефициент 369.

Анализът е част от най-новата кампания на SNAP „Опасните магистрали в Европа“. В нея SNAP идентифицира „опасните магистрали“ на Европа – откривайки, че пътищата в България, Полша и Чехия са станали сцена на най-голям относителен дял на смъртни случаи с тежкотоварни автомобили. Идеята на изследването не е определени страни да бъдат етикетирани като по-опасни от други, твърдят неговите автори. Целта е изпълнение на мисията на ООН „Vision Zero“ за постигане на нулеви смъртни случаи и сериозни наранявания до 2050 г.

Използвайки данните от последните 10 години доставчикът на интелигентни решения, свързани с плащания в транспортния сектор е подредил класация на европейските пътища от гледна точка на шофьорите на камиони. За това е съпоставил средногодишния брой на произшествията със смъртен изход с участие на камиони с общата дължина на националната пътна мрежа във всяка държава.

При тази съпоставка държавата с най-голям брой смъртни случаи на 10 хиляди мили пътища се оказва България, в която средният брой на катастрофите със смъртен случай е по-голяма, отколкото в двете страни след нея взети заедно – Полша и Чехия. Полша е с коефициент 185, Чехия – 162. 1.62 на 10 хиляди мили са и случаите в Румъния, Литва е с коефициент 155, нататък следват Германия – 143, Люксембург – 137, Словакия – 121, Великобритания – 118, а десятката се затваря от Португалия, също със 118 – 1,18 случая на 10 хиляди мили шосета. Страните с най-малка степен на опасност от смъртоносни катастрофи с участието на тежкотоварни камиони са Дания, Австрия и Швеция.

40% от всички фатални катастрофи тежкотоварни автомобили в ЕС са настъпили в селски райони. По друг критерий, на милион жители, през 2021 година са се падали 45 смъртни случая в катастрофи с тежки камиони през 2021, като прогнозата е за 10-процентно нарастване на годишна база. Повечето катастрофи стават на дневна светлина между 15.00 и 17.00 часа.

„Създадохме новото класиране на опасностите, за да можем да предупреждаваме шофьорите за най-коварните пътища в Европа. Но суровата реалност е, че безопасни зони няма. Всички пътища на континента носят присъщите рискове и водачите трябва да бъдат постоянно издръжливи на променящите се условия на шофиране и законите и разпоредбите в страната. Препоръчваме водачите да се запознаят със законите за движение по пътищата и планирания маршрут преди да потеглят“, коментира данните от изследването управляващият директор на SNAP Марк Гарнър.

Оф нюз

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!